Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Herstel van pijporgel mooi geluid

Herstel van pijporgel mooi geluid

09/01/2018 22:08 - Charles Chang

Pijporgel.

Pijporgel. Foto: Orgelsite  

PARAMARIBO - “Adopteer een pijp voor 350 euro en uw naam komt voor altijd te staan in de basiliek.” Na elke mis worden zoals gewoonlijk de bekendmakingen gedaan, maar sinds enkele weken klinkt deze bijzondere oproep.

Het gaat in deze om het pijporgel, een heel bijzonder werk uit 1890,in de KathedraleBasiliek St. Petrus & Paulus. Na twee decennia sluiting van het gotische houten gebouw is het logisch dat het pijporgel ontstemd raakt. Bovendien werd voorheen het pronkstuk al beschadigd tijdens een reparatie van het dak in de jaren zeventig. "Het werd toen gerepareerd, het orgel deed het nog af en toe, maar nu door de lange stillegging, valt te begrijpen dat het helemaal niet meer goed functioneert, zegt pater Esteban Kross, plebaan van de basiliek. 

Het gaat nog altijd om een kwart miljoen euro voor het behoud van een zeldzaam ambachtelijk werk. Toch is vervanging van de antieke pijpenkast door een modern orgel geen optie voor Kross."Dit heb ik al meegemaakt met die van de Heilige Familie Kerk en bij de Grote Stadskerk zijn er al drie vervangen. Moderne elektronische orgels hebben een levensduur van twintig jaar en uiteindelijk kosten ze veel meer. Na vier jaar ondervond de Heilige FamilieKerk al problemen: de pedalen deden het niet, daarna ging het snel achteruit.

Moderne orgels zijn niet bestand tegen ons tropisch vochtig klimaat en kosten al gauw een derde van de renovatiekosten, terwijl de oude mechanische pijporgels meer dan honderd jaar meegaan. Bovendien kan je het geluid niet met elkaar vergelijken. Net als bij een dj en een live band: we waarderen het werk van een dj, maar voor het echte ding op een bigi yari neem je een live band! Een pijporgel geeft gewoon een machtig mooi geluid."

Op de oproep zegt Kross warme reacties te krijgen. "Voor jezelf of gezamenlijk, maar je kunt ook hiermee een naaste geliefde of bijzonder lid in de familie gedenken. De naam komt dan op een koperen plaat en de betaling kan ook in SRD volgens de tegenwaarde. In delen betalen mag ook en je hoeft geen katholiek te zijn om mee te doen. Elke Surinamer die zich betrokken voelt,mag komen naar het secretariaat van de basiliek voor opgave."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina