Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grens Venezuela met ABC-eilanden blijft dicht

Grens Venezuela met ABC-eilanden blijft dicht

09/01/2018 16:54

Vicepresident van Venezuela Tarek El Aissami.

Vicepresident van Venezuela Tarek El Aissami. Foto: EPA  

CARACAS - De verbindingen tussen Venezuela en de Antilliaanse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao blijven afgesloten. Dit zei de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami dinsdag via Twitter.

President Nicolás Maduro stelde op 5 januari dat de verbindingen verbroken moesten worden voor een periode van 72 uur. Die leek dinsdag af te lopen.

 Venezuela zou volgens diplomatieke Venezolaanse bronnen bereid zijn de blokkade onmiddellijk op te heffen, zodra het beoogde overleg tussen het Zuid-Amerikaanse land en Nederland en de Nederlandse eilanden begint.  Willemstad stelde eerder dat de maatregelen van Caracas schadelijk zijn en dat Nederland en de ABC-eilanden altijd bereid zijn samen te werken.

 Het ruim 30 miljoen inwoners tellende Venezuela grenst aan de eilanden die op geringe afstand van de kust liggen. Aruba ligt op slechts 30 kilometer afstand. De slepende politieke en economische crisis in Venezuela en de nijpende tekorten in Venezuela voeren de spanning op. Maduro heeft gedreigd de grens met Colombia te sluiten. Hij stelt dat de tekorten in zijn land het gevolg zijn van een economische oorlog tegen zijn land en regering.

Het olierijke Venezuela heeft onder Maduro en zijn voorbeeld en voorganger Hugo Chávez (1954-2013) met olie-inkomsten gesmeten en werd verrast door de daling van de olieprijs. De economie is ingestort en de oppositie uitgeschakeld. Volgens Maduro smokkelen maffioso waardevolle spullen en voedsel van Venezuela naar de eilanden en loopt dat de spuigaten uit. De handelsboycot blijft daarom in stand. Nu.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina