Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gewapende organisaties: harde onderhandelingen

Gewapende organisaties verwachten harde onderhandelingen

09/01/2018 14:01 - Naomi Hoever

Raoul Hellings (l) en Sergio Gentle.

Raoul Hellings (l) en Sergio Gentle. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Wij willen geld zien. Er is een te groot contrast in salarissen. Het is allesbehalve rooskleurig binnen de diensten”, stelt Sergio Gentle, waarnemend voorzitter van de Bond Beveilings- en Bijstanddienst Suriname (BBS). Hiermede kondigt hij keiharde onderhandelingen aan met het ministerie van Justitie en Politie voor de herwaardering voor politiefunctionarissen en het personeel van de BBS.

Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB) onderschrijft dit. Gentle noemt de salarissen in de twee organisaties aan de lage kant. "Een nachtdienst is een nachtdienst. Het is belachelijk dat een politieman SRD 20 ontvangt voor een nachtdienst terwijl dat binnen de zorg al SRD 95 bedraagt." Hij zegt dat dit contrast door Fiso is ontstaan. Ook zou de korpschef niet eens zoveel verdienen als een directeur van een gloschool. "Waar gaan we naartoe?"

Intussen heeft het bestuur van de SPB schriftelijk aan waarnemend minister Ferdinand Welzijn gevraagd om ontvangen te worden. De twee bonden sluiten gezamenlijk optrekken niet uit, als de minister geen moeite heeft om met beide bonden tegelijkertijd te onderhandelen, zegt Hellings. Gentle die ook penningmeester is van de SPB zegt dat beide bonden nagenoeg dezelfde problemen hebben, hoewel de BBS een gewapende dienst is en de politie een gewapende macht. Hij stelt verder dat zowel het personeel van BBS als de politiemensen vanaf 2013 achteruit zijn gegaan in salaris, omdat de periodieken vanaf dat jaar zijn weggevallen. Ambtenaren met een bepaald aantal jaren in een bepaalde rang maakten aanspraak op een toelage. Gentle zegt dat je nooit achteruit mag gaan in salaris. 

Gentle zegt dat bij de invoering van Fiso de functies niet zijn omschreven. Volgens hem laat dit systeem ook ruimte voor werkervaring. Alleen de gespecialiseerde diensten van de politie krijgen maandelijks een risicotoelage van SRD 90. "We weten niet hoe wij uit dit dal zullen raken. Het is bijzonder triest gesteld binnen de beide diensten." Hij zegt dat beide bonden gaan voor dialoog. "Dienstbaarheid betekent geen opoffering."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen