Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Consequenties?

COMMENTAAR: Consequenties?

09/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Consequenties?

 

DE WENS VAN BEP op de opoyari-bijeenkomst dat het volk in 2018 zal moeten merken dat het beter gaat, is niet veelzeggend. In politieke zin vertaald zijn er immers geen consequenties verbonden aan het uitblijven van de toezegging, terwijl partijvoorzitter Celcius Waterberg verbetering van de heersende situatie verbindt aan een termijn. Kennelijk wil hij met zijn voorspelling de samenleving een riem onder het hart steken.

Hij voorspelt dat de economie voor het eerst sinds 2012 weer zal aantrekken, zonder die voorspelling te onderbouwen. Of gaat hij gemakshalve uit van de mededelingen van minister Hoefdraad van Financiën, die tot nu toe gebakken lucht blijken? Waterberg zegt vierkant achter de regering te staan, wat in de Surinaamse politiek meestal betekent slaafs volgen. Het is interessant te vernemen waarom de partij is toegetreden tot de coalitie, namelijk om haar kiezers ten dienste te zijn.

De partijvoorzitter benadrukt dat in de 42 jaar sinds BEP is opgericht, voor een groot deel van de Surinaamse samenleving geen kansen zijn geschapen. Hiermee geeft hij partijen in de oorspronkelijke combinatie V7, waarvan BEP deel heeft uitgemaakt, een trap na. Veel van die partijen hebben jarenlang in het machtscentrum gezeten, ook zijn eigen partij als onderdeel van DA.

Waterberg claimt dat zijn partij succesvol is in de huidige coalitie. Wat zijn dan de succesverhalen? Asfaltering van de Afobakaweg, het openen van mogelijkheden om in Cuba te studeren, de uitvoering van projecten in het binnenland? Zonder de stappen te noemen vindt Waterberg dat zijn partijgenoot minister Dikan van Regionale Ontwikkeling duidelijke stappen voorwaarts heeft gezet.

De in onze ogen voornaamste boodschap van Dikan aan de achterban is dat de bijdrage van BEP niet niks is en dat de partij zich een waardige coalitiepartner heeft getoond. Strikt objectief genomen, en na bestudering van het verkiezingsprogramma van de politieke organisatie is absoluut geen indrukwekkende bijdrage geleverd zoals Waterberg en Dikan de mensen willen doen geloven.

Het grondenrechtenvraagstuk blijft een gebed zonder eind. Van landelijke gelijktrekking van onderwijs- en gezondheidszorg en toepassing van moderne informatietechnologie is vrijwel niets terechtgekomen. Investering in de agrarische sector en vergroting van export laten op zich wachten. De kwik-ellende voor de binnenlandse bevolking blijft dood en verderf zaaien. Waardevast maken van AOV en AKB en deze voorzieningen op tijd betalen blijven een droom, net als vier en twintig uur stroom en werkgelegenheid voor jongeren in het binnenland.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina