Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zesde grote aardolievondst in Guyana

Zesde grote aardolievondst in Guyana

08/01/2018 00:02 - Ivan Cairo

Zesde grote aardolievondst in Guyana

 

PARAMARIBO - In Guyana is opnieuw een grote aardolievondst gedaan voor de kust. Dat hebben ExxonMobil en Hess Corporation vrijdag afzonderlijk bekendgemaakt. Het is de zesde grote olievondst in het buurland sinds vorig jaar de resultaten van verschillende proefboringen werden bekendgemaakt.

Regeringsautoriteiten en vertegenwoordigers van ExxonMobil in Georgetown deelden vorige week mee dat het land de komende twintig jaar alleen al uit de Liza 1-bron 7,5 miljard US dollar zal binnenhalen. Vanuit Suriname worden de booractiviteiten in Guyana met grote belangstelling gevolgd.

Staatsolie voert dit jaar enkele boringen uit in haar concessies voor de kust. Gehoopt wordt dat het deze keer wel raak zal zijn. Een proefboring van Tullow Oil in het laatste kwartaal van 2017 leverde geen commerciële vondst op. Behalve Staatsolie duimt ook de regering dat snel commercieel winbare olievoorraden in Surinaamse wateren worden gevonden.

ExxonMobil en Hess maakten bekend dat bij boringen in de Ranger 1-bron op een diepte van ruim 6,5 kilometer is gestuit op een groot oliereservoir. Er is geboord in de Stabroek-concessie in een waterdiepte van 2.735 meter. In deze concessie zou naar schatting al 3,2 miljard vaten winbare aardoliereserves zijn aangetoond.

Het is de bedoeling om eind 2019, begin 2020 een aanvang te maken met de productie bij de Liza 1-bron. Behalve op deze plek zijn succesvolle boringen verricht te Liza, Payara, Snoek, Liza Deep en Turbot. Het jongste succes illustreert ExxonMobils vermogen om in diepzee naar aardolie te zoeken, zegt directeur Steve Greenlee. De nieuwe reserves voegen meer waarde toe aan de portfolio van de maatschappij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina