Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ramon de Freitas overleden

Ramon de Freitas overleden

08/01/2018 09:07 - Van onze redactie

Ramon de Freitas is zaterdagavond overleden in het ziekenhuis.

Ramon de Freitas is zaterdagavond overleden in het ziekenhuis. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Ramon de Freitas, de man die ooit Desi Bouterse met hand en tand verdedigde, maar hem daarna de rug toekeerde, is niet meer. Hij is zaterdagavond overleden in het ziekenhuis. De Freitas was iemand die geen blad voor de mond nam, zeker niet als het ging om Bouterse te verdedigen.

Aan de ene kant niet vreemd; immers, hij heeft deel uitgemaakt van het Bijzonder Gerechtshof, dat in de jaren tachtig was ingesteld door de militaire machthebbers en was daarna juridisch adviseur van Bouterse. In 2005 zei hij onder luid gejuich van sympathisanten tijdens een NDP-vergadering te Rainville: "Wanneer Desi Bouterse op 25 mei de verkiezing gewonnen heeft en direct na 25 mei in de assemblee of in de VVV gekozen zal worden tot de nieuwe president van Suriname, zal geen enkel damned, damned persoon, geen enkel damned, damned land Suriname kunnen isoleren."

Maar ook daarvóór liet hij zich in niet mis te verstane woorden gelden. Zoals in 2000 toen hij bekende dat hij als auditeur-militair op eigen gezag besloten had de Decembermoorden niet te onderzoeken. "Ik heb gehandeld overeenkomstig mijn verstand en verantwoordelijkheid. Ik sta nog steeds achter mijn beslissing en ben bereid overal waar nodig dit onder ede te verklaren." Hij vond namelijk dat onderzoek niet alleen zijn leven, maar dat van eenieder die bij het onderzoek was betrokken, in gevaar zou brengen.

Over Fred Derby had hij zich in 2000 afgevraagd waarom die als enige de tragedie van December 1982 heeft overleefd. "Ik beoordeel hem ook niet over het feit dat hij tijdens de revolutionaire periode constant op de schoot van Bouterse zat en de taal van de revolutie sprak. Ook niet dat hij in de denktank zat en adviseur van de Nationale Militaire Raad was", aldus de Freitas, die opmerkte dat Derby zich gekeerd heeft tegen de revolutie.

Ironisch genoeg kwam negen jaar daarna het moment dat De Freitas zich keerde tegen Bouterse en de NDP. In 2009 zegde hij officieel zijn lidmaatschap van de NDP op en leverde daarna flinke kritiek op Bouterse. Uiteindelijk sloot hij zich weer aan bij de NPS, waar hij onder meer lid werd van het wetenschappelijk instituut Japin.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina