Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oprah geeft krachtige speech bij Golden Globes

Oprah geeft krachtige speech tijdens Golden Globes

08/01/2018 17:36

Bij de uitreiking van de Golden Globes sprak Oprah Winfrey zich duidelijk uit tegen seksueel misbruik.

Bij de uitreiking van de Golden Globes sprak Oprah Winfrey zich duidelijk uit tegen seksueel misbruik. Foto: AP  

HOLLYWOOD - Tijdens de uitreiking van de Golden Globes zondagavond heeft Oprah Winfrey ongetwijfeld voor het meest pakkende moment van de avond gezorgd. Nadat ze als eerste zwarte vrouw ooit de carrièreprijs in ontvangst mocht nemen, sprak ze zich openlijk uit over seksueel misbruik.

Televisie- en filmsterren hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om zich in het zwart te kleden voor de uitreiking van de Golden Globes. Ze protesteerden zo tegen seksuele agressie, nu de Weinstein-affaire Hollywood in de ban houdt. Oprah Winfrey en Reese Witherspoon prezen in hun speech de vrouwen die durfden te spreken over het misbruik. Oprah won overigens als eerste zwarte vrouw de carrièreprijs en haar speech was zo krachtig dat velen haar prompt als volgende president zien.

In het begin van haar speech kaartte ze raciale onrechtvaardigheid aan. Daarbij haalde ze de zwarte acteur Sidney Poitier aan, die ze als klein meisje in 1964 op televisie een Oscar zag winnen. "Zijn shirt was wit, zijn huid was zwart. En ik had nog nooit een zwarte man zo geëerd zien worden. Ik kan niet genoeg benadrukken wat voor effect dat had op een klein meisje zoals ik. Of op mijn moeder, die net doodmoe thuiskwam van het schoonmaken van andermans huizen. Ik ben me ervan bewust dat er op dit moment kleine meisjes kijken en zien hoe ik de eerste zwarte vrouw ben die deze prijs wint."

Verder zei ze: "Ik wil mijn dankbaarheid uitdrukken voor alle vrouwen die jaren misbruik en aanranding hebben doorstaan. Veel te lang zijn vrouwen niet geloofd als ze zich uitspraken tegen mannen met macht. Maar de tijd van de brutaal machtige mannen is voorbij. Een nieuwe dag is te zien aan de horizon, en wanneer die dag eindelijk aanbreekt, zal het zijn door veel magnifieke vrouwen."

Haar speech ontroerde veel kijkers en al snel zagen Twittergebruikers in haar de volgende president van de Verenigde Staten. De hashtag #Oprah2020 werd gretig gebruikt. Nog geen zo'n gek idee, blijkbaar, want haar man antwoordde dat het zou afhangen van het volk of Oprah zich kandidaat zou stellen. Maar volgens hem zou ze het absoluut doen. Nieuwsblad.be

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina