Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Israël voorziet Gazastrook weer van stroom

Israël herstelt stroomvoorziening Gazastrook

08/01/2018 10:15

De afgelopen maanden was er in de Gazastrook maar een paar uur per dag elektriciteit.

De afgelopen maanden was er in de Gazastrook maar een paar uur per dag elektriciteit. Foto: AFP  

JERUZALEM - Met ingang van maandag herstelt Israël de leveranties van elektriciteit aan de Gazastrook. Dat betekent dat de twee miljoen inwoners van het Palestijnse gebied weer zes tot acht uur per dag de beschikking krijgen over stroom, in plaats van een kleine vier uur.

Israël beperkte de stroomvoorziening naar de Gazastrook ruim een halfjaar geleden. Dat deed het op verzoek van de Palestijnse president Abbas, die overhoop lag met het Hamas-bestuur in de Gazastrook. Door Israël niet meer te betalen voor de stroomvoorziening aan de inwoners van Gaza, wilde hij Hamas onder druk zetten. De stroombeperking leidde onder meer tot problemen bij huishoudens, scholen en ziekenhuizen.

Met de winter in aantocht dreigden de problemen op te lopen. Het Israëlische ministerie van Energie zegt nu dat alle stroomkabels naar Gaza in de loop van de komende dag weer operationeel zullen zijn. Van meer dan acht uur elektriciteit per dag kan overigens geen sprake zijn: de Gazastrook beschikt maar over één elektriciteitscentrale met een beperkte capaciteit. NOS.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina