Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sportbelofte

COMMENTAAR: Sportbelofte

08/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Sportbelofte

 

PARAMARIBO - DE REGERING BLIJFT het volk zand in de ogen strooien. Deze keer voorspelt de minister van Sport- en Jeugdzaken, Joan Dogojo, een zonnige toekomst voor de sport in Suriname. Daartoe moeten dan wel goede voorwaarden geschapen worden. Echter, tot nog toe is er geen enkele aanwijzing dat het ministerie de basis probeert te leggen die haar voorspelling rechtvaardigt.

Zo is er nog steeds geen keus gemaakt of men de school- of teamsport wil gaan ontwikkelen of bevorderen, hoewel ook beide mogelijk zijn. Om de sport te ontwikkelen zal er veel moeten gebeuren bij het ministerie, sportorganisaties zoals bonden en clubs en bij de sporters zelf. De clubs en de bonden zullen nauw moeten samenwerken, maar juist daar gaat het meestal faliekant mis, omdat men vaak ego's boven het algemeen belang stelt. Samenwerken geeft meer kans van slagen bij de presentatie van een plan aan het ministerie, dat vervolgens expertise en middelen ter beschikking moet stellen voor de uitvoering. Indien de expertise niet in Suriname te vinden is, zal die uit het buitenland moeten worden gehaald.

Dat is trouwens geen nieuwigheid in de internationale sportwereld. Maar in Suriname willen mensen vaak opnieuw het wiel uitvinden en wordt vaak gedacht de knowhow in huis te hebben om grote projecten te kunnen uitschrijven of uit te voeren. Verder zullen de accommodaties en het sportmateriaal aangepakt moeten worden. Eerder is in het sportcommentaar al gewezen op de trieste staat waarin het eens florerende Will Axwijk Sportcomplex, vroeger Sosis, verkeert. Dit is waarom Oom Will niet enthousiast was toen het complex naar hem werd vernoemd. "Doe het niet als jullie weten dat het complex niet onderhouden zal worden", had hij toen gezegd, met een naar nu blijkt voorspellende waarschuwing.

Een ander groot probleem is de continuïteit. Vaak genoeg worden projecten gestart, maar die bloeden vanwege tal van oorzaken na een poos dood. Het grootste probleem dat (ook) hierbij de kop opsteekt, is corruptie. Voor veel mensen geldt, dat zolang er geen 'nyan' gemaakt kan worden, ze niet bereid zijn mee te werken aan het voorbereiden en/of uitwerken van het project. Wij gaan er daarom vanuit dat de minister met haar voorspelling de (sport)gemeenschap kalm wil houden. "Laten wij het volk maar zeggen wat het wil horen", heeft zij waarschijnlijk gedacht. Immers, van beloften krijgen mensen - in dit geval de minister - (hopelijk) geen kromme mond.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen