Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nieuwjaarsvragen

COLUMN: Nieuwjaarsvragen

08/01/2018 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Alsnog de beste wensen voor het nieuwe jaar. Rijkelijk laat, maar vanwege Eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag had ik een verplichte vakantie van twee weken. Het jaar is goed begonnen, als je het mij vraagt. Zo af en toe geven ze bij de regering blijk van een werkende grijze massa tussen de oren.

Patrick Pengel aanstellen als waarnemend minister van Onderwijs is een goede zet. Tenminste, als de regering weer 'on speaking terms' wil komen met de BvL en de ALS. Nu ook nog Jozefzoon en Alibux vervangen en we kunnen vooruitkijken. Valies zou er met Peneux, Jozefzoon en Alibux nooit meer uitkomen. Daarvoor is de intermenselijke relatie teveel verstoord. Het gaat dan niet meer om de inhoud, maar om randzaken. Met Pengel als ad interim is in ieder geval de weg geopend om het gesprek aan te gaan en de problemen voor eens en voor altijd op te lossen.

En mocht de president erover nadenken Peneux als bewindsman te handhaven, misschien is het dan verstandig om hem een ander departement te geven. Als minister heeft de goede man simpelweg gefaald. En misschien niet eens qua beleid, maar zeer zeker wel als het zijn communicatieve vaardigheden betreft. Op onderwijs, waar je te doen hebt met grote vakbonden en belangen van grote groepen werkers, kun je dat niet hebben. Op welk departement Peneux dan beter tot zijn recht zou komen? Defensie lijkt me een goed idee. Vanwege de hiërarchische structuur is er niemand die hem kan commanderen en/of dirigeren. Daar deelt Robert de orders uit en heeft hij altijd gelijk.

Het kan nog mooier worden, als ze bij de BvL en ALS ook beseffen dat het tijd wordt voor op z'n minst een ander onderhandelingsteam. Hoe lang ze Wilgo nog als voorzitter handhaven, moeten ze zelf weten. Maar verandering van spijs doet eten, en wie weet slikt Pengel gulzig op wat hem wordt opgediend door een nieuwe gesprekspartner. Terecht of onterecht, zoals de onderwijsgevenden de mening zijn toegedaan dat er met Peneux geen land te bezeilen valt, zo ook hebben ze bij de regering het gevoel dat Valies slechts uit is op confrontatie en het naar huis sturen van de regering. En als je het mij vraagt telt er in deze maar één belang; niet van de regering, niet van Valies, maar dat van het Surinaamse onderwijs; de dames en heren die les geven en de jongens en meisjes in de klas.

Alleen vrees ik dat het blijft bij de al dan niet tijdelijke vervanging van Peneux en we de komende maanden weer onderbrekingen in het onderwijs krijgen. Het persoonlijke belang, en dan met name ons ego, staat in de weg om te kunnen zien wat voor Suriname belangrijk is. Precies zoals is het is gegaan met de kipdiscussie. Importeurs en vrienden van importeurs hielden ons een doemscenario voor. De prijs van kip zou omhoogschieten en zelfs een Kerst zonder kip dreigde. Tja, logisch als malafide importeurs hun macht misbruiken en dreigen met een importstop om schaarste te creëren. Want we kunnen er in een cirkel omheen draaien, maar aan de Combé weten ze dat dit ons te wachten stond. Gelukkig hield minister Welzijn de rug recht en hebben we nu zelfs te maken met lagere kipprijzen.

Dat is dan ook mijn Nieuwjaarswens. Dat we, allemaal, al is er slechts sprake van proberen, ons eigen belang en ons eigen ego even aan de kant zetten. Omdat we allemaal, diep van binnen, willen dat het goed gaat in Suriname. Dat voornemen begint uiteraard in het Paleis, bij de president. En geldt ook voor de vicepresident, ministers en DNA-leden. Maar ook voor ons, u en ik. Bij alles wat we doen moeten we ons de vraag stellen: is dit goed voor mij, maar ook goed voor Suriname. Of ben ik de enige die er voordeel uit haalt en komt het land er bekaaid vanaf. Als wij, van president tot jongste burger, ons deze vragen stellen voordat we iets doen, dan zullen de uitspraken van de president in zijn Nieuwjaarsrede in december 2018 allesbehalve gebakken lucht blijken.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina