Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Amerikaanse vicepresident Pence bezoekt Israël

Amerikaanse vicepresident Pence bezoekt Israël

08/01/2018 19:53

Amerikaanse vicepresident Pence met zijn echtgenote.

Amerikaanse vicepresident Pence met zijn echtgenote. Foto: AFP  

WASHINGTON - De Amerikaanse vicepresident Mike Pence brengt van 20 tot en met 23 januari een bezoek aan Israël, Jordanië en Egypte. Pence zal onder meer Jeruzalem aandoen, de stad die de VS onlangs erkende als officiële hoofdstad van Israël.

Met dit besluit brak de Amerikaanse president Donald Trump met tientallen jaren Amerikaanse politiek. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël wekte de woede van de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem beschouwen als hoofdstad van hun Palestijnse staat. De bekendmaking door Trump leidde over de hele wereld tot afkeurende geluiden. In talloze steden gingen boze Palestijnen de straat op. De conservatief-christelijke Pence is groot voorstander van het besluit.

De vicepresident is niet meer welkom op Palestijns grondgebied, hebben de Palestijnen na de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad al gemeld. Er stond in eerste instantie nog wel een gesprek met de Palestijnse autoriteit gepland. Volgens het Witte Huis geeft de weigering te praten met Pence aan dat de Palestijnen "weglopen van de kans om over de toekomst van de regio te praten".

Pence zal op zijn reis wel praten met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, koning Abdullah van Jordanië en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Ook zal de Amerikaanse politicus een toespraak houden voor het Israëlische parlement. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina