Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Partydrug ‘sukru’ in opmars

Partydrug ‘sukru’ in opmars

07/01/2018 00:02 - Van onze redactie

Partydrug ‘sukru’ in opmars

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - "Tijdens het eten merkte ik dat ik niet meer hetzelfde was. Ik proefde niet eens meer wat ik at. Mijn lichaam werd ontzettend heet en ik kreeg hartkloppingen.” Het angstaanjagende verhaal van een 25-jarige vrouw die bijkans drie maanden terug in aanraking kwam met de partydrug ‘sukru’. Nieuw is de drug niet, maar de politie merkt een zodanige toename in gebruik in de samenleving dat de alarmbellen gaan rinkelen.

'Sukru', een synthetische partydrug, blijkt steeds meer terrein te winnen, veelal onder jongeren. "Voor ons zijn de kleine drugdealers een goede graadmeter, want zij zijn in contact met de gebruikende gemeenschap. De afgelopen periode blijkt deze drug steeds meer tot het vaste assortiment te behoren", zegt Humprey Naarden, hoofd van de Narcoticabrigade. Op de vraag hoe alarmerend de situatie is, antwoordt hij dat er voldoende aanleiding is om een voorlichtingsfilm te maken. Hij had gehoopt dat die nog vóór de afgelopen feestdagen af zou zijn.

De lokale naam is afgeleid van de lichtbruine suikerkleur. Naarden stelt dat dit middel, net als xtc, valt in de categorie partydrugs. Ze geven beide energie, zij het dat sukru veel goedkoper is. Een mini-ziploczakje kost SRD 10. Het gevaar zit er volgens Naarden in dat de drug die geur- en smaakloos is, gemakkelijk in eten of drank van een onwetende kan worden geplaatst. "Wanneer je bijkomt kan er van alles met je zijn gebeurd. Vertrouw niemand met je eten of drinken."

Het verhaal van Naarden sluit naadloos aan bij de ervaring van de 25-jarige vrouw, drie maanden geleden tijdens een poolparty. Ze zegt wijn te hebben gehad van de bartender, maar liet haar drank even staan om wat te doen. Bij terugkeer dronk ze haar drankje uit om vrijwel gelijk daarna te vertrekken.

Toen zij onderweg nog wat te eten kocht, merkte ze 'de verandering'. Ze bracht ongeveer twee uur onder de douche door in de hoop haar conditie te normaliseren. De hartkloppingen bleven terugkomen en ze belandde bij de dokter. Een bloedanalyse bracht aan het licht dat zij drugs in haar bloed had: sukru. De vrouw roept daarom eenieder op om voorzichtig te zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen