Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Legendarische astronaut John Young overleden

Legendarische astronaut John Young overleden

06/01/2018 23:03

Astronaut John Young overleed zaterdag. Hij bezocht de ruimte zes keer en vestigde daarmee een record.

Astronaut John Young overleed zaterdag. Hij bezocht de ruimte zes keer en vestigde daarmee een record. Foto: AP  

LOS ANGELES - Astronaut John Young was één van de weinigen die ooit op de maan heeft gestaan. Zaterdag overleed hij op 87-jarige leeftijd, zo melden Amerikaanse media. Young was in 1965 aanwezig bij de eerste bemande missie in het Gemini-programma.

In totaal bezocht hij maar liefst zes keer de ruimte. Dat geldt nog steeds als een internationaal record. De astronaut was bovendien de negende mens op de maan. Hij liep tijdens de missie met de Apollo 16 in 1972 drie keer op de maan. In 1981 was hij gezagsvoerder tijdens de  eerste vlucht met de spaceshuttle Columbia.

Nasa zegt in een statement 'bedroefd' te zijn om de dood van Young. Hij was 42 jaar in dienst bij het agentschap. In 2004 ging hij met pensioen. "Als je iets gedaan moet krijgen en het moet goed gaan, dan is John de persoon die je moet hebben", zo typeerde Sean O'Keefe van Nasa hem destijds volgens The Independent.

Collega's van Young reageren geschrokken op het nieuws van zijn overlijden. "Je was één van mijn helden en je passie voor de ruimte zal gemist worden", zo zegt astronaut Terry Virts op Twitter. AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina