Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyana onderschept smokkelkip uit Suriname

Guyana onderschept bijna 20.000 kilo smokkelkip uit Suriname

06/01/2018 00:02 - Van onze redactie

Guyana onderschept smokkelkip uit Suriname

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - De autoriteiten in Guyana onderschepten donderdag een truck met ongeveer duizend kartonnen kippenbouten die uit Suriname afkomstig zijn. In totaal gaat het om bijna twintigduizend kilo. Opmerkelijk is dat de container waarin het vlees zat, voorzien was van douanezegels, terwijl er geen documenten zijn die aangeven dat het invoerrecht is betaald.

Verschillende Guyanese media die hierover berichtten, vermoeden dat er binnen het douanekorps in Berbice koppen zullen rollen. Het vrachtvoertuig dat vermoedelijk met de totale lading de oversteek pleegde, was op weg naar Georgetown toen het na een tip werd onderzocht.

Een hoge politiefunctionaris die lange tijd gediend heeft in Nickerie, zegt dat het niet zo hoeft te zijn dat aan de Surinaamse zijde de douane ook vals spel heeft gespeeld. "Wat ik uit ervaring weet is dat vaak de exporteur een legale doorvoervergunning heeft, ook al is het product verboden in Guyana."

Anders dan in Suriname is in het buurland een enorme drempel op de import van kippenbouten, ten gunste van de lokale sector en geldt een importheffing van 200 procent. "De Surinaamse douane kan niets doen, zolang de documenten in orde zijn", onderstreept de zegsman.

Uit handelskringen verneemt de redactie dat niet uitgesloten moet worden dat deze lading gedumpt is nadat handelaren extra kip hadden ingevoerd in verband met de feestdagen en de op handen zijnde verdubbeling van de invoerrechten naar 40 procent.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina