Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Moord en relatie

COMMENTAAR: Moord en relatie

06/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Moord en relatie

 

PARAMARIBO - DE POLITIE HEEFT voorlopige cijfers vrijgegeven over het aantal levensberovingen. Meer dan de helft is gepleegd in de relatiesfeer. Vijf en dertig personen zijn gewelddadig om het leven gebracht in 2017, iets minder dan het jaar daarvoor. Elke levensberoving is er een teveel. Oorzaken en vormen moeten aan het licht komen om beleid te maken.

Vooralsnog blijft het koffiedik kijken, zonder een samenhang in breed perspectief. Dat neemt niet weg dat de autoriteiten snel serieus het probleem moeten aanpakken om nog meer slachtoffers te voorkomen. Verontrustend is dat de politie vrouwen die zich bij haar beklagen over huiselijk geweld niet serieus neemt. Ze worden met een kluitje in het riet gestuurd. Omdat ze niet anders kunnen, gaan ze terug naar huis en dit leidt niet zelden tot woede bij de man. Niet omdat de vrouw is teruggekeerd, maar omdat ze een klacht heeft willen indienen.

De overheid moet slachtoffers beschermen, door bijvoorbeeld een blijf-van-mijn-lijf-huis te openen. Een geheime locatie waar de vrouw zich veilig kan voelen en met lotgenoten kan praten. De arts Asha Mungra, voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen, mag door haar professie zeker een van de ervaringsdeskundigen in positieve zin worden genoemd. Ze veronderstelt dat de financieel-economische crisis in sommige gezinnen voor stress zorgt bij partners die niet weten om te gaan met het probleem.

Wetenschappelijk onderzoek moet meer dieper liggende oorzaken bloot leggen. Bij stress binnen gezinnen zijn de oorzaken immers verschillend. Volgens sommige ervaringsdeskundigen speelt bij gevallen van levensberoving ook jaloezie een belangrijke rol. Vrouwen gaan niet geheel vrijuit want sommigen eten van meerdere wallen. Geweld wordt niet altijd gemeld, deels uit schaamte en deels door vrees. Een andere opmerkelijke kwestie in de studiedrang tussen jongens en meisjes op de middelbare school en de universiteit pleit niet in het voordeel van de jongens. Die zijn sterk in de minderheid, met het gevolg dat afgestudeerde meisjes te doen krijgen met minder ontwikkelde jongens.

Gevolg is dat in een relatie de dominantie van de meisjes sterker is en de cultuurgebonden leidinggevende positie van de jongens wankel. Bij het vormen van het gezin kan de machtspositie in kennis van de jonge vrouw, leiden tot een minderwaardigheidscomplex bij de jonge man. In de relatiesfeer kunnen dan spanningen ontstaan, die kunnen uitmonden in geweld. Voor hulpzoekenden is er hoop. Verscheidene organisaties staan ten dienste om slachtoffers met raad en daad bij te staan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina