Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Andron krijgt deel onderzoeksbijdrage

Adron krijgt onderzoeksbijdrage gedeeltelijk uitbetaald

20/12/2017 19:52 - Naomi Hoever

Adron krijgt onderzoeksbijdrage gedeeltelijk uitbetaald

 

PARAMARIBO - Het ministerie van Financiën heeft een deel van de nderzoeksbijdrage van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) overgemaakt. Directeur Nareen Gajadin hoopt dat de rest nog vóór de kerstdagen op de rekening zal staan. Met het nu overgemaakte bedrag kunnen de salarissen en vaste lasten over oktober worden betaald. Salarisbetaling over november laat op zich wachten.

Minister Soeresh Algoe van LVV heeft directeur Gajadin beloofd zich in te zetten dat de openstaande rekeningen worden ingelopen. Hij is echter afhankelijk van het ministerie van Financiën. De onderzoeksbijdrage aan Andron is SRD 9 voor elke ton rijst die geëxporteerd wordt. "Hoe meer geëxporteerd wordt, hoe groter het bedrag." Als de export laag is wordt het tekort met subsidie opgevangen. In 2016 is 103.000 ton rijst uitgevoerd.  

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had eerder dit jaar het bedrijf per brief laten weten dat het ministerie het betalen van salaris zou overnemen. Dit is nog niet gebeurd. Er zijn nog onbetaalde reçu's bij het ministerie van Financiën voor uitzetkosten van proeven en kunstmest. Maandelijks heeft Adron SRD 250.000 nodig voor salarissen. Het heeft daarnaast miljoenen aan schulden.

Hoewel er SRD 3 miljoen voor Adron staat op de begroting van LVV weet Gajadin niet wat er in januari zal gebeuren. "We weten niet hoe snel we over het geld zullen beschikken." Gajadin beklaagt zich erover dat er sinds 2015 geen subsidie meer is gestort. Het bedrijf heeft zich staande weten te houden door leningen. Hierop moet rente worden betaald. We kunnen zelf de ziektekostenpremies en nutsvoorzieningen niet meer betalen. Een sluiting van het rijstonderzoeksinstituut zou naar zeggen van Gajadin desastreuse gevolgen hebben voor het uittesten van de nieuwe rijstvariëteiten uit Maleisië.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina