Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DE STELLING: 'Verhoging leningenplafond crimineel'

DE STELLING: 'Verhoging leningenplafond was crimineel'

16/12/2017 17:00

DE STELLING: 'Verhoging leningenplafond was crimineel'

 

AANLEIDING VOOR DEZE stelling is de onthulling van oppositielid Chandrikapersad Santokhi in het parlement dat de regering nog eens 75 miljoen US dollar aan het lenen is. Het wettelijke leningenplafond was eerder met goedkeuring van de coalitie verlegd, mede om strafbaarheid van monetaire autoriteiten te ontlopen.

Tekst: Gloria Bottse

In de drukke Domineestraat komen we Nadia (29) en Peggy (25) tegen. Ze zijn gezellig aan het winkelen, op zoek naar kleding voor de kerst. Bij het horen van onze stelling knikken beiden instemmend. "Je kunt toch niet à la dol blijven lenen? Ik krijg niet eens een tweede lening als ik al schulden heb. Eerst moet ik mijn schuld aflossen voordat ik weer een andere lening kan afsluiten."

Peggy moet erom lachen en wijst erop dat de regering juist problemen heeft met terugbetalen. "Daarom lenen ze toch, Nadia? Moni no de, dus is ze op zoek naar meer geld." Nadia blijft bij haar standpunt. "Laten ze maar eerst zorgen dat de bestaande schulden worden terugbetaald. Ik kan ook niet meer de kleding kopen die ik graag wil, want ik heb het geld niet."

Volgende generaties

"Meer lenen is crimineel", zegt Winston Ramautarsingh, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, stellig. Hij vindt dat hiermee volgende generaties worden opgezadeld met schulden. "Op deze wijze schuiven we het probleem voor ons uit en werken we niet aan een structurele oplossing."

Ramautarsingh zegt dat er betere manieren zijn om de schuldenlast te verkleinen. "Het ambtenarenapparaat kost ons jaarlijks enorm veel geld. Volgend jaar is dat SRD 2,4 miljard. De ambtenaren kunnen we omscholen en inzetten in de private sector. Het lijkt er echter op dat de regering niet in gesprek wil met de private sector." Zijn verklaring hiervoor is: "Deze sector gaat namelijk eisen stellen. Er moet immers eerst sprake zijn van een voorspelbaar beleid voordat de private sector zal participeren."

Hij heeft nog een oplossing dichter bij huis. "In de jaren tachtig hebben we ook te maken ehad met een enorme schuldenlast. President Ronald Venetiaan heeft destijds met de solidariteitsheffing ervoor gezorgd dat er extra inkomsten waren. Er zijn overigens genoeg ervaringsdeskundigen en die zijn meer dan bereid hun bijdrage te leveren."

Schaamte voorbij

"Syen no de moro", zegt John van Coblijn, die werkt aan een nieuwe politieke beweging. Volgens hem zou men zich vroeger schamen om zulke torenhoge schulden te hebben. "Nu is schande een deugd geworden." Van Coblijn hekelt het 'onverantwoordelijke' regeringsbeleid en zegt over verleggen van het leningenplafond: "Elk land kent de 'rule of law' en je dient je dan ook aan de wetten te houden. Ze zijn er om de samenleving te beschermen."

Van Coblijn stelt dat alle DNA-leden die hiermee hebben ingestemd, verantwoordelijk zijn voor onbehoorlijk bestuur. "Meer lenen verergert de crisis en dat zorgt vervolgens voor afname van de koopkracht. Men is bezig met persoonlijke redding en niet met redding van instituten, bedrijven en het volk."

Het bevreemdt ook Peggy dat De Nationale Assemblee heeft goedgekeurd dat er meer geld geleend kan worden. "Hebben de leden van het parlement zelf geen kinderen? Want de volgende generatie o pai. Wi e go dede ini a film."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina