Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DE STELLING: 'Welzijn kan niet waarmaken wat hij garandeert'

DE STELLING: 'Welzijn kan niet waarmaken wat hij garandeert'

08/12/2017 17:00

DE STELLING: 'Welzijn kan niet waarmaken wat hij garandeert'

 

AANLEIDING VOOR de stelling is de uitspraak van de waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, vorige week tijdens een persconferentie: “Het veiligheidsgevoel zal terugkeren. U zult merken dat de politie meer over straat gezien zal worden. Wij vragen de gemeenschap om ons de kans, tijd en ruimte te geven om ons te bewijzen.”

Tekst: Gloria Bottse                                                              

"Dit is een complexe zaak. Veiligheidsgevoel is iets anders dan werkelijke  veiligheid." Dit zegt John dos Ramos, operational manager bij Mozart Security Services. "Meer politie op straat kan een veiligheidsgevoel geven. Of het in de praktijk ook echt werkt zal onderzoek moeten uitwijzen." Dos Ramos vindt dat de media hierin ook een grote rol spelen. "Je kunt je als krant alleen focussen op inbraken en roofovervallen, waardoor men zich niet veilig voelt. Of je focust je als krant meer op de verrichte arrestaties en draagt daarmee bij aan het gevoel van veiligheid. Dos Ramos zegt dat criminelen de krant ook lezen. "Het kan ertoe bijdragen dat zij  zich  dan  twee  keer  bedenken  voordat  ze gaan inbreken."

'Geen dievenijzer'

In de Keizerstraat komen we milieu-inspecteur Shakoen (45) tegen, die op weg naar het werk is. Zij heeft er geen geloof meer in. "De president  heeft  beloofd dat we geen dievenijzer meer nodig zullen hebben. Heeft hij die belofte kunnen waarmaken? Helaas is het alleen maar erger geworden. Ik geloof geen woord meer van wat deze regering beweert. Allemaal belazerij. Ik  geloof niet dat de minister kan waarmaken wat hij heeft beloofd."

Geen voorbeeld

Ook 55-jarige Denise, eigenares van een foodstore, is ervan overtuigd dat Welzijn het niet kan waarmaken. "Want anders zou het korps eerst een voorbeeld moeten zijn en dat is het niet." Denise verwijst naar de arrestatie vorige maand van twee politieagenten op verdenking van drugsverduistering. Zij vindt dat de corruptie binnen het korps de criminelen juist motiveert. "Want zelfs de politie is onbetrouwbaar. Politieagenten zijn ook nog zwaar onderbetaald. Er is geen geld, dus ik vraag me af hoe Welzijn dan extra politieagenten wil inzetten?" Denise vindt dat er nu al amper agenten op straat te zien zijn. "Het verkeerslicht aan de Keizerstraat deed het maanden niet. Er ontstond grote verkeerschaos en er was geen agent te bekennen. Welzijn moet eerst het korps aanpakken."

Grote uitdagingen

Parlementslid en ex-politiecommissaris Krishnakoemarie Mathoera (VHP) spreekt van een grote uitdaging. "Op dit moment is er niet eens genoeg geld om alle salarissen te betalen. Het is dan ook niet realistisch om te denken dat er heel veel geld vrijkomt voor veiligheid. De beleidsprogramma's van het ministerie zijn voor de helft teruggebracht." Mathoera vindt dat er fors geïnvesteerd moet worden in het korps, vooral in bijzondere opsporingsbevoegdheden en in materiaal. Ze wijst ook op het tekort aan menskracht bij het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht voor vervolging en berechting. "We kampen ook met onderliggende factoren zoals armoede. Het wordt er slechter op. Er is ook weinig werkgelegenheid. Het zal moeilijk zijn voor de minister om deze garantie waar te maken."

Nooit winnen

Ex-gedetineerde Ruben (46), denkt dat het wel effect kan hebben als er zichtbaar meer politieagenten op straat zijn. Hij heeft vier jaar in de gevangenis gezeten voor een roofoverval. "Maar skowtu gaat het nooit winnen van criminelen. Die bedenken ook nieuwe manieren om agenten te slim af te zijn." Hij begrijpt wel dat mensen zich onveilig voelen. "Als je het nieuws hoort op sociale media over de inbraken en roofovervallen dan heb je alle reden om bang te zijn." Ruben gelooft niet dat er meer agenten  op  straat te zien zullen zijn. "Moni no de, dus hoe gaan ze dat betalen? Criminelen weten ook dat er niet genoeg agenten zijn, dus vrij spel toch?!" 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina