Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Valutaswap met China eindelijk geactiveerd

Valutaswap met China eindelijk geactiveerd

07/12/2017 00:22 - Eliézer Pross

Oppositieparlementariër Chandrikapersad Santokhi op het seminar over de ambities voor verdere economische expansie van China.

Oppositieparlementariër Chandrikapersad Santokhi op het seminar over de ambities voor verdere economische expansie van China. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Suriname heeft pas in januari van dit jaar gebruik kunnen maken van de valutaswapdeal die medio 2015 is ondertekend tussen de centrale banken van China (PBC) en Suriname (CBvS). “Telesur is het eerste Surinaamse bedrijf dat in januari vijftig miljoen Chinese Renmibi getrokken heeft om te betalen voor goederen die gekocht zijn bij telecommunicatiegigant Huawei”, zegt CBvS-president Glenn Gersie.

Hij sprak woensdag tijdens een seminar over de ambities voor verdere economische expansie van China, dat was georganiseerd door de Chinese ambassade in Paramaribo. Een valutaswapovereenkomst wordt aangegaan tussen twee landen, om een bepaald bedrag in elkaars munteenheid uit te wisselen binnen een bepaalde tijd. Toen de twee landen de overeenkomst in 2015 aangingen was één van de doelstellingen het verminderen van de druk op de Surinaamse valutamarkt.

Er zijn veel Chinese ondernemers die zaken doen in de twee landen. Zij hebben vaak rekeningen en schulden te betalen in China en gebruiken daarvoor Amerikaanse dollars. Het streven was om met de valutaswap de transacties tussen twee landen te laten plaatsvinden in elkaars munteenheid.  

De afspraak is dat China een miljard Renmibi aan Suriname beschikbaar stelt, in ruil voor de tegenwaarde in SRD, destijds SRD 520 miljoen. De overeenkomst werd getekend voor drie jaar door de voormalige CBvS-governor Gillmore Hoefdraad, de huidige minister van Financiën.

Door gebrek aan kennis over de wijze waarop een dergelijke overeenkomst geactiveerd wordt, kwam de bal pas laat in 2016 aan het rollen, zegt Gersie. De CBvS-president zegt dat  de communicatiebarrière ook van invloed is geweest. Het is uiteindelijk wel gelukt om met begeleiding van de Industriële & Commerciële Bank van China en assistentie van Huawei de zaak te activeren.

Oppositieparlementariër Chandrikapersad Santokhi is kritisch over het feit dat het zo lang geduurd heeft voordat Suriname zover was om te kunnen putten uit de overeenkomst. Het onderstreept volgens hem ook de slechte communicatie tussen de voormalige governor Hoefdraad en zijn opvolger Gersie. Ook vindt hij dat er allang een eigen nationaal seminar gehouden had moeten worden om het bedrijfsleven en andere belanghebbenden te informeren over hoe zij het best kunnen inspelen op de valutaswap.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina