Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Besteding volksgezondheid is onder norm

‘Suriname heeft laagste besteding aan volksgezondheid’

07/12/2017 11:02 - Wilfred Leeuwin

Manodj Hindori op de informatie en discussiebijeenkomst van Stichting Kenniskring.

Manodj Hindori op de informatie en discussiebijeenkomst van Stichting Kenniskring. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Suriname stond in het jaar 2000 in de regio nog aan kop met een besteding van 9,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan de volksgezondheid. De prognose is dat de procentuele besteding al vanaf 2006 systematisch is gedaald naar 5 procent. Niet alleen komt het land in de regio op de laatste plaats, maar dreigt het uit de pas te lopen en onder de norm te komen van tussen de 4 en 6 procent voor ontwikkelingslanden.

Het land is overigens moeilijk te peilen, omdat er weinig gedaan wordt aan dataverzameling, of de gegevens worden angstvallig beschermd. Tijdens een informatie- en discussiebijeenkomst van Stichting Kenniskring heeft voorzitter Manodj Hindori van de Nationale Zieken huisraad weer eens de steeds slechter wordende situatie in de gezondheidszorg, nu vertaald in economische-, sociale- en maatschappelijke cijfers, besproken. Hij had in mei 2016  een actueel overzicht gegeven van de problemen binnen de gezondheidszorg. "Bij het natrekken van die informatie kom ik nu tot de conclusie dat de situatie veel erger is geworden."

Suriname heeft de zogeheten National Health Account (NHA), waarmee wordt vastgesteld of een land binnen de internationale norm voldoende geld besteedt aan de volksgezondheid, slechts twee keer gehaald. In 2000 werd 5,6 procent van het bbp genoteerd en in 2006 werd het 9,7 procent, wat best heel hoog was voor de regio. De internationale norm voor rijke en ontwikkelde landen is dat die tussen de 12 en 14 procent van hun bbp besteden aan de volksgezondheid. 

Met een huidige koers van SRD 1 op 7.50 US dollar is het NHA-niveau van 2006 onmogelijk vast te houden. Dit heeft zich volgens Hindori dan ook vertaald in de perikelen binnen de zorg, met recent nog de staking en stakingsdreiging bij onder meer het Psychiatrisch Centrum Suriname en de Regionale Gezondheidsdienst. "Dat zijn tekenen aan de wand." Per burger wordt naar schatting nu tweehonderd US dollar besteed, maar tegen de hoge koers is dat minder dan de helft van wat er in 2006 per burger werd uitgegeven.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina