Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk grote Chinese bank in Suriname

Mogelijk grote Chinese bank in Suriname

07/12/2017 09:12 - Eliézer Pross

Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname.

Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Een grote commerciële Chinese bank mag zich van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in het land vestigen. “Er zijn alvast genoeg bedrijven uit China in Suriname actief”, geeft CBvS-governor Glenn Gersie, als één van de argumenten om een grote financiële instelling in China over te halen een vestiging in Suriname te openen. Gersie: “Van hieruit kan ook de regio worden bediend.”

Hij sprak woensdag tijdens het seminar van de Chinese ambassade over het zogeheten One Belt, One Road Initiative en de samenwerking tussen China en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Landen. Op het seminar is de verdere economische expansie van China naar alle hoeken van de wereld belicht.

Zeker vanuit de regio is de Centrale Bank vaker gevraagd om een brugfunctie te vervullen met China, gezien de sterke banden die Suriname met het land onderhoudt. Dit zou volgens Gersie ook een van de redenen zijn waarom het aantrekkelijk is voor een grote Chinese commerciële bank om zich in Suriname te vestigen.

Hij heeft deze zaak al besproken met de ambassadeur Zhang Jinxiong van China in Suriname, en die heeft enthousiast gereageerd. "Als wij succesvol zijn, zal dat een stap vooruit zijn in zowel onze financieel-economische ontwikkeling, alsook onze positie in de regio", zei Gersie.

De laatste grote internationale bank die in Suriname geopereerd heeft was de Royal Bank of Canada. Deze financiële reus trok zich uit de regio - en dus ook uit Suriname - terug wegens zorgen over witwaspraktijken en de financiering van terrorisme.

Republic Bank uit Trinidad en Tobago is de enige internationale bank die momenteel in het land actief is. Islamitisch bankieren, wordt deze week officieel geïntroduceerd via de Islamitische Ontwikkelingsbank, met de potentie om honderden miljoenen dollars in Suriname en de regio te investeren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina