Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Het lukt echt niet meer’

‘Het lukt echt niet meer’

07/12/2017 08:05 - Wilfred Leeuwin

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad.

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Het lukt echt niet meer”, zegt directeur Manodj Hindori van het St. Vincentius Ziekenhuis en voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR). Hij doelt daarmee op gevallen waarbij ziekenhuispersoneel op de deur van de directeur aanklopt omdat het salaris niet op tijd is overgemaakt en hij moet aanhoren dat mensen daardoor geen huishuur, schoolvervoer en andere dringende lasten kunnen betalen. “Dan sta je daar als directeur en je voelt aan dat het niet kan dat mensen gewerkt hebben en hun loon niet op tijd ontvangen.”

Maar ook met zijn mededeling dat de stroomrekening in onder meer het St. Vincentius Ziekenhuis niet meer betaald kan worden, wordt slechts een tipje van de sluier opgelicht. Hindori kan tijdens een informatiebijeenkomst bij Stichting Kenniskring niet anders dan zeggen dat de ziekenhuizen enorme schulden hebben bij de banken. Vrijwel elke maand wordt er gebruik gemaakt van de rekening-courant om geld te lenen voor het betalen van salaris. "Wij als NZR hebben de situatie overal al aangekaart: bij het Staatsziekenfonds, de Zorgraad, de vicepresident."

De NZR-voorzitter meent dat op den duur  de ziekenhuizen gedwongen zijn uit te zien naar inventieve alternatieven. In plaats van in elk ziekenhuis een wasserij, zal het doen van de was gecentraliseerd moeten worden. Dit geldt ook voor de keukens en inkopen bij dezelfde leverancier. Een ander idee is het zoeken naar alternatieve financieringsmogelijkheden. Hindori zegt dat de NZR zich ervan bewust is dat de tering naar de nering moet worden gezet. Het zou zelfs kunnen betekenen dat ten minste één ziekenhuis zal moeten sluiten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen