Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gemiddeld zoutgebruik alarmerend

Gemiddeld zoutgebruik alarmerend

07/12/2017 07:08 - Merredith Bruce

Sandra Kartoidjojo heeft onderzoek gedaan naar het zoutgebruik onder Surinamers.

Sandra Kartoidjojo heeft onderzoek gedaan naar het zoutgebruik onder Surinamers. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De voorlichting aan de samenleving over verantwoord en beheerst gebruik van zout of zouthoudende producten, moet dringend opgevoerd worden. Dat is de belangrijkste aanbeveling die Sandra Kartoidjojo van de studierichting Agrarische Productie van de Faculteit der Technologische Wetenschappen doet in haar afstudeerwerkstuk. Ze heeft onderzoek gedaan naar het gemiddelde dagelijkse zoutgebruik onder Surinamers.

Van de 184 respondenten bleken 113 (61,3 procent) de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen zouthoeveelheid van 5 gram te overschrijden. Aan één warme maaltijd wordt gemiddeld 3,06 gram zout toegevoegd. Van de ondervraagde personen gebruikt 61,3 procent meer dan vier warme maaltijden per dag, wat neerkomt op minimaal 12,24 gram zout. Een ruime overschrijding van de door de WHO aanbevolen hoeveelheid van maximaal 5 gram. Het gemiddelde zoutgebruik buitenshuis is 3,18 gram per maaltijd. 

Uit het onderzoek is ook gebleken dat veel respondenten geen idee hebben dat de producten die het meeste gebruikt worden in de keuken veel zout bevatten. Daarnaast blijkt dat het gebruik van producten waarvan men wel weet dat het zoutgehalte hoog is, toch overmatig is. Het gaat om zout zelf, bouillonblokjes of -poeder en sojasauzen. Een indicatie: 79 procent van de respondenten gebruikt bouillonblokjes en 78,4 procent zout. Kartoidjojo is voor haar onderzoek ook nagegaan welke bevolkingsgroepen het meeste zout gebruiken. Hindostanen, Javanen en Afro-Surinamers blinken daarin uit.

"Nu weten we met alle zekerheid dat Surinamers veel zout consumeren en dat er wat aan gedaan moet worden", zegt levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard, die de hoofdbegeleider was van Kartoidjojo. In het onderzoek is niet meegenomen de zouthoudende tussendoortjes die door de dag heen worden geconsumeerd. Kartoidjojo bepleit dat er ook specifiek onderzoek hiernaar wordt gedaan om een algemeen beeld te kunnen vormen en zo gerichter beleid te kunnen maken. Ze verkreeg met haar afstuderen de titel bachelor of science.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina