Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verantwoordelijkheid nemen

COMMENTAAR: Verantwoordelijkheid nemen

07/12/2017 12:00

COMMENTAAR: Verantwoordelijkheid nemen

 

STAPPEN EN UITSPRAKEN van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zijn sedert zijn aantreden als governor van de Centrale Bank van Suriname en vervolgens als minister nauwgezet gevolgd. Afleggen van verantwoording en openheid over zijn financieel-economisch beleid zijn niet zijn sterke punten. Als governor van de Centrale Bank van Suriname was de eerste ernstige aanvaring die met de toenmalige minister van Financiën Andy Rusland. Hij beschuldigde hem onjuiste gegevens over staatsfinanciën te hebben verstrekt en uitwisseling van andere gegevens bleef uit.

De kritiek aan zijn adres over de slechte staat van de macro-economische omstandigheden wees hij daarom van de hand. Vreemd is dat hij ondanks de door hem gesignaleerde belemmeringen om zijn werk naar behoren te doen, bleef zitten. Als hij de samenwerking met de minister van Financiën had opgezegd had hij een ernstig signaal kunnen afgeven. Hij sleepte de vaste commissie van De Nationale Assemblee er met de haren bij, wat NDP-fractieleider André Misiekaba ontlokte dat de governor maar liever moest 'opdonderen.' Die belediging accepteerde Hoefdraad op de koop toe, zonder een daad te stellen. Daardoor werd hij niet voor vol aangezien. Dat zou pas kunnen gebeuren wanneer hij de heersende crisis zou kunnen beheersen en het vertrouwen van de samenleving in de Surinaamse munt zou opkrikken. 

Begrijpelijk dat zijn uitspraken over de juiste stand van de financieel-economische malaise of met een korreltje zout genomen, of weggehoond worden. Onbegrijpelijk is dat niet, want eerst heet het dat er geen betalingsproblemen zijn en het moment waarop bus- en boothouders, en andere dienstverlenende groepen, kindertehuizen, seniorenburgers, mensen met een beperking aan de deur kloppen, krijgen zij nul op rekest. Ingehouden bedragen op het salaris van ambtenaren voor verplichtingen bij het bedrijfsleven en banken worden niet overgemaakt. Wanneer Hoefdraad hierop wordt aangesproken, besluit hij op voorspraak van parlementariër Ronald Hooghart de samenwerking met Kirpalani op te zeggen en geen inhoudingen meer te plegen.

De Surinaamse samenleving heeft geen beeld van de totale sombere schuldenlast van de regering. Met passen en meten wordt geprobeerd te voorkomen dat het land in een spreekwoordelijk ravijn stort. De vraag is hoelang Hoefdraad de openheid schuwt, temeer omdat het voor de hand ligt dat impopulaire maatregelen het gat in de begroting moeten dekken. Zijn belofte dat het begint te dagen op financieel-economisch vlak blijkt impulsief te zijn gedaan en niet op feiten te zijn gestoeld.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina