Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Principe(loo)s

COLUMN: Principe(loo)s

07/12/2017 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Principe(loo)s

Stuart Rahan  

Stel, je moet kiezen tussen SRD 17.000 voor cultuurontwikkeling en medezeggenschap in jouw onafhankelijk radioprogramma door Lanti. Ik snap dat het een keuze is tussen twee ongewenste kwaden. Cultuurontwikkeling kost veel meer dan dat ‘lowsy’ bedrag. Je kan er niet eens een behoorlijke N’dyukabangi van kopen om je verontwaardiging op te overdenken. Is een belediging voor cultuurminnend Suriname door de verantwoordelijke minister. Alleen een cultuurbarbaar doet zoiets.

Suriname, het land met een regenboog aan cultuur, zet zich wederom te kijk. Als je bedenkt dat voor Carifesta 2013 minimaal het tweeduizendvoudige was uitgetrokken, word je er even stil van ja. Meer dan SRD 35.000.000 had de regering over voor twee weken internationale cultuurbeleving waar meer vragen gesteld werden over het door corruptie doordrenkte bedrag dan over de inhoud van het festival.

We kennen de betrokkenen (hoofdverantwoordelijke Ivan Graanoogst) maar niemand, ook het OM niet, durft op te treden. Klassenjustitie is de enige reden die ik mij kan bedenken. Wij laten ons steeds weer als Moesje naar Parijs sturen door het accent van de verziekte corrupte geest te verleggen naar natievorming en vertrouwen in de toekomst, die goeddeels al verkloot is. Het zijn idealen om onze geest te benevelen.

Als cultuurdirecteur Elviera Sandie vindt dat assembleeleden geen emotionele uitspraken moeten doen over het lowsy begrotingsbedrag ben ik het hartgrondig met haar eens. DNA-leden moeten eisen moeten of gewoon de begroting afwijzen omdat cultuurontwikkeling een belangrijke pijler is van de samenleving. Cultuur bepaalt immers ons gezicht net zoals de cultuur van corruptie reeds doet. Als ik het goed begrijp, heeft Sandie geen enkele inbreng gehad. Zij wil praten met Peneux, maar het lijkt mij sterk dat hij het bedrag ineens gaat verdubbelen. Door de zeer slechte financiële staat zullen wij zo te zien een cultuurloos jaar tegemoet gaan.  

Dan snap ik de bezorgde DNA-leden weer wel als zij vragen om opheffing van het directoraat. Wat doe je voor dat bedrag? Niks! Cultuurambtenaren gaan het komende jaar duimendraaien. Naar de markt gaan om op kantoor hun groenten te plukken, vis schoon te maken of te klagen over hun werkeloosheid. Sandie zou zich moeten beraden over haar functioneren want van haar capaciteiten en cultuuridealen zal niks terechtkomen. 'Directeur van Cultuur' staat mooi op je CV maar als je aan handen en voeten gebonden bent, kun je maar beter de eer aan jezelf houden. Voor het directeurssalaris, vind ik, moet je wel een zekere bevrediging aan je werk overhouden.

Zoals u weet ben ik een groot voorstander van onafhankelijke media. Sowieso onafhankelijk van de staat. Je moet als vrije geest niet het verlengde willen zijn van de zittende regering. Je behoort kritisch te zijn zonder aanzien des persoons. Kritiek houdt de regering scherp. En ja, natuurlijk mag er gelachen worden. Moet wel, zorgt voor ontspanning van de toch al voor verwarring zorgende druk.

Surinamers hebben nu eenmaal de culturele gave ontspannen om te gaan met spanningen. We lachen ze weg terwijl wij intussen bloedserieus aan het creperen zijn. Satire, moppen, fatu, allemaal ter camouflage. Maar als de staat mede gaat bepalen hoe je moet omgaan met je ellende, kan je maar beter de tent sluiten. Als je dat toestaat, word je net als de staatsmedia het verlengde van deze regering. Die heeft makkelijk er een medium bij voor partijpropagandistische politiek. Dat moet je toch niet willen Faried Pierkhan!  

Waarom zou ik nog kiezen voor een toegeworpen bot van SRD 17.000 voor cultuurontwikkeling als deze eerder cultuurafbrekend werkt en/of medezeggenschap door de regering in mijn radioprogramma? Soms moet je toch voor je principes kiezen, ook al zal je één in plaats van twee broodjes eten. Op begraafplaats 'Aldaar' ligt niemand die vasthield aan zijn principes.

takangami@live.nl   

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina