Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse en Welzijn naar Caricom-Cuba top

Bouterse en Welzijn naar Caricom-Cuba top

07/12/2017 10:07 - Ivan Cairo

President Desi Bouterse gaat naar de zesde Caricom-Cuba-top.

President Desi Bouterse gaat naar de zesde Caricom-Cuba-top. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse gaat donderdag naar Antigua en Barbuda om de zesde Caricom-Cuba-top bij te wonen. De bijeenkomst valt samen met de herdenking van 45 jaar relaties tussen de landenorganisatie en het communistische eiland. Bouterse wordt vergezeld door minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme. Donderdag wordt het ministerieel overleg dat steeds voorafgaat aan de top gehouden. Hoofdagendapunten zijn handel en toerisme. De regeringsleiders vergaderen vrijdag en zaterdag.

De Surinaamse delegatie wordt opgehaald door een vliegtuig dat door de Cubaanse regering is ingezet voor het transport van de delegaties van de deelnemende landen. Bouterse keert zaterdag terug naar Paramaribo.

Volgens het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vanwege de goede betrekkingen en de toenemende integratie van Cuba's gezondheidszorg, onderwijs en sport, de handel en inkomsten van het land toegenomen. De Cubaanse minister van Buitenlandse Handel en Investeringen, Rodrigo Malmiecra, zegt dat nu in totaal meer dan vijfduizend studenten uit Caribische landen een opleiding op Cuba hebben gevolgd.

Door de jarenlange relatie is Cuba in staat geweest bij rampen sneller dan anderen noodhulp te bieden aan landen als Haïti, meent de bewindsman. In november tekenden Cuba en Caricom het 'Second Protocol of the Agreement of Trade and Economic Cooperation' met als doel de handelsbetrekkingen en economische samenwerking uit te breiden.

Enkele weken geleden heeft een aantal Surinaamse bedrijven, waaronder Grassalco, deelgenomen aan een handelsbeurs op Cuba. Daar zijn onder meer contacten gelegd die in de naaste toekomst kunnen leiden tot intensievere handels- en economische betrekkingen tussen Paramaribo en Havana.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina