Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bee hekelt nieuwe benaming marrons

Bee hekelt nieuwe benaming marrons

07/12/2017 13:33 - Ivan Cairo

Bee hekelt nieuwe benaming marrons

Marinus Bee (links) donderdag in De Nationale Assemblee. Hij hekelde de nieuwe benaming voor marrons door RO-minister Edgar Dikan. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Marinus Bee, assembleelid van Abop, stoort zich eraan dat de marrons een nieuwe naam hebben gekregen van de minister van Regionale Ontwikkeling (RO). Al enige tijd hanteert minister Edgar Dikan de naam ‘Afro-Surinamers van het binnenland’ voor deze groep.

Bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling-2018 donderdag in het parlement maakte Bee opmerkingen hierover. Van minister Dikan wil hij weten waarom dit gebeurt. Bee voerde aan dat de bewindsman tot de nieuwe benaming is overgegaan om grotere eenheid onder Afro-Surinamers te bevorderen. Maar volgens de politicus wordt juist een scheiding in deze groep onderstreept met de nieuwe naam.

Hij stelde dat alle nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen in Suriname, Afro-Surinamers zijn. Dus waarom een nieuwe voor de groep in het binnenland, die ook al decennia als marrons worden aangeduid. Met historische voorbeelden bracht de Abop-vertegenwoordiger naar voren, dat Afro-Surinamers door de jaren heen verschillende benamingen hebben gekregen. Ook de binnenlandbewoners kregen allerlei namen, zelfs denigrerende.

Uiteindelijk heeft de groep op voorspraak van enkele voortrekkers uit de Saamaka-stam de benaming 'marrons' zich eigen gemaakt en die vanaf begin jaren '70 geproprageerd. De naam marrons is nu ingeburgerd in Suriname en daarbuiten. Bee wees er ook op dat ook in Jamaica de nakomelingen van daar tot slaaf gemaakte Afrikanen de naam marrons hanteren. Waarom in Suriname nu met een andere naam komen? De regering moet nog antwoord geven op de vragen die de afgelopen dagen door parlementariërs zijn opgeworpen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina