Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Regering komt tot inkeer’

‘Regering komt tot inkeer’

06/12/2017 09:24 - Eliézer Pross

Ves-voorzitter Winston Ramautarsing.

Ves-voorzitter Winston Ramautarsing. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “We zijn blij dat de regering luistert naar wat we twee maanden geleden zeiden: deze begroting voor 2018 is ondeugdelijk en strookt niet met de realiteit rondom de financiën van de overheid.” Dit stelt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES) in gesprek met de krant. Hij is blij dat de regering nu inziet dat de begroting die is ingediend voor komend jaar niet uitvoerbaar is.

Aan de andere kant noemt hij het "onbegrijpelijk" dat met de behandeling wordt doorgegaan. "De huidige debatten zouden moeten worden gestaakt. Waarom zou je ermee doorgaan als het ontwerp toch gewijzigd moet worden?" Ramautarsing sprak van tijdsverspilling. Gezien de zeer slechte staat van de financiën van de overheid, waarbij er veel meer geld wordt uitgegeven dan er op zak is, zou er in het hoogste college van staat geen tijd verloren moeten gaan aan projecten en programma's die van mindere urgentie zijn.

"De discussie moet gericht zijn op de financiële huishouding van de Staat en hoe de regering die op orde denkt te krijgen." De krant berichtte maandag dat de banken besloten hebben geen geld meer aan de overheid te lenen. Dit bericht is niet officieel bevestigd. Toch zou Ramautarsing het een "goed besluit" vinden "in algemeen belang." Suriname heeft wettelijk geen ruimte meer om internationaal te lenen. Als de overheid dan ook niet bij de lokale banken terecht kan, heeft ze geen keus dan om serieus te bezuinigen.

De krant verneemt uit betrouwbare bronnen dat de overheid dit jaar pakweg SRD 100 miljoen bij lokale banken leende op maandbasis. De overheid betaalt maandelijks een recordbedrag van SRD 190 miljoen aan salarissen. In 2014 was het nog SRD 140 miljoen. Critici wijzen erop dat vooral de loonrondes die toegekend zijn aan het enorme leerkrachtenkorps de stijging hebben veroorzaakt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina