Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Alweer die ambtenaren

COLUMN: Alweer die ambtenaren

06/12/2017 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Alweer die ambtenaren

Ivan Cairo  

Het gevleugelde ‘mek-den-go-dok’-advies van de president aan protesterende landgenoten was nog niet eens afgekoeld of juist personen in zijn directe omgeving schijnen dat advies ter harte te hebben genomen. Landbouwminister Soeresh Algoe verklaarde in het parlement dat een assembleelid hem heeft gebeld om hem te intimideren te stoppen met de aanpak van grootschalige fraude en corruptie in de visserijsector. Toen hem gevraagd werd man en paard te noemen, wist hij niet hoe snel hij moest dokken. Het parlement leek daarna wel een struisvogelfokkerij.

Zelfs NDP-fractieleider Misiekaba probeerde met zijn kop in het zand te ontdekken of de naam van de door Algoe bedoelde gangsterparlementariër daar te vinden was. Tigri Barba schreeuwde daags daarna de naam van een collega die volgens hem de minister had gebeld door de zaal en de chaos werd compleet. Niet eens een 'persoonlijk feit' van de genoemde. Zelfs een struisvogel zou jaloers zijn geworden op de pose die de desbetreffende parlementariër toen had aangenomen. Het achterwerk fier in de lucht, kop in het zand. Een mooier struisvogelplaatje kon niet.

Dinsdag wilde ook de voorzitter van het hoogste college van staat niet achterblijven in de struisvogel politiekvoering. Toen Mister Jogi Punt-van-Orde aanhaalde dat de regering maandag met een deel van het parlement had vergaderd, wilde ze hem zogenaamd corrigeren. Het was niet een deel van het parlement zei voorzitter Jennifer Geelings-Simons, want de deelname van haar en de NDP-collega's aan het overleg met de regering was niet georganiseerd door de griffie.

Terecht stelde Jogi cynisch dat Geerlings-Simons een "ontwikkeld" mens is en begreep wat hij had bedoeld. Ik geloof ook dat de voorzitter had begrepen dat Jogi niet de griffie, bewaking, technici en schoonmaaksters van het instituut bedoelde maar de politieke leden, zij en haar collega's van de NDP-fractie. Ook hier dus struisvogelgedrag ten top.

Ook op ander niveau was er sprake van struisvogelachtige gedragingen. Vrijwel alles dat nu aan financiële overmakingen bij de overheid verkeerd zit of gaat, wordt opgehangen aan bureaucratische rompslomp. Men dokt achter de ambtenaren dus. Al maanden ingehouden gelden van landsdienaren bestemd om hun aflossingen voor auto's, hypotheek, leningen en krediet aankopen te plegen, zijn niet overgemaakt naar de crediteuren. "Disi na fufuru", zou Misiekaba hebben gezegd. Pure diefstal.

Regeringen vóór de huidige hadden het op bepaalde momenten financieel ook moeilijk, soms zelfs heel moeilijk. Toch droegen de regeringen-Venetiaan keurig de van ambtenaren ingehouden gelden af aan de belanghebbenden. Zelfs de regering-Wijdenbosch/Radhakishun die van de economie een slagveld had gemaakt, droeg netjes de van ambtenaren ingehouden gelden af. Deze regeringen werkten met dezelfde ambtenarij en ambtelijke bureaucratie van vandaag. Dezelfde ambtenaren die het werk altijd goed hebben gedaan. De huidige perikelen hebben zich toen niet voorgedaan. Waarom nu opeens? Het bureaucratische-rompslompverhaal kan men dus liever ergens gaan vertellen waar de zon niet schijnt.

Wie dit verhaal aan de samenleving kwijt wil, mag gerust het advies van de president opvolgen: go dok! Het kan misschien een keertje misgaan met een overmaking. Oké, twee keer. Dat kan. Maar wat nu aan de hand is lijkt wel structureel, georchestreerd. Als wat nu gebeurt te maken heeft met onschuldige bureaucratische rompslomp, moet het geld dus gewoon ergens liggen en slechts door traagheid van ambtenaren nog niet terecht zijn gekomen waar dat had gemoeten. Wat let de overheid dan om de overmaking zoals voorheen en jarenlang vlekkeloos is gebeurd, te doen?

Waarom dan onderhandelen met bedrijven die het geld moesten ontvangen, wanneer en hoe ze dat nu alsnog van de overheid zullen krijgen? Pe a moni go? Maar what about de boeterente die ambtenaren moeten betalen omdat de overheid tekort is geschoten? Wie draait daarvoor op? Ik geloof dat ambtenaren massaal het advies van minister Hoefdraad moeten opvolgen en nu zelf hun zaakjes via de banken en handelszaken afwikkelen, want de overheid blijkt in deze totaal niet meer betrouwbaar te zijn.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina