Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arabische wereld woedend op Trump

Arabische wereld woedend op Trump

06/12/2017 11:16

Arabische wereld woedend op Trump

Palestijnse demonstranten verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen in de Gazastrook. Foto: AFP  

JERUZALEM - President Trump heeft zijn toespraak over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Israël nog niet gehouden, maar de eerste reacties op het voornemen komen al binnen. In de Arabische wereld wordt woedend gereageerd op de verplaatsing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

De Syrische regering veroordeelt de stap van de Amerikanen en Turkije vreest voor een nieuw religieus conflict. "Het zal de regio en de wereld in een vuur werpen zonder een einde in zicht", schrijft vicepremier Bozdag op Twitter. De Palestijnse vertegenwoordiger in Groot-Brittannië noemt de stap van Trump een oorlogsverklaring. Hij spreekt van een doodskus voor het vredesproces.

Volgens de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, is het voornemen een voorbeeld van de incompetentie en het falen van de VS. Volgende week woensdag komt de Organisatie Islamitische Samenwerking (OIS) in een spoedzitting bijeen in Turkije om het Amerikaanse besluit te bespreken. In de OIS zitten 57 landen die (deels) islamitisch zijn.

De burgemeester van Jeruzalem heeft juist verheugd gereageerd op het besluit. Hij zegt dat het verhuizen van de ambassade niet lang op zich hoeft te laten wachten. De VS kan volgens burgemeester Barkat zijn consulaat in de stad omvormen tot ambassade. "De Amerikanen kunnen gewoon het logo van het consulaat vervangen voor het logo van de ambassade. Twee mariniers kunnen het in twee minuten doen", zei Barkat in een interview met een Israëlische radiozender. De Israëlische premier Netanyahu heeft nog niet gereageerd. Mogelijk doet hij dat pas na de toespraak van Trump, die om 15.00 uur Surinaamse tijd verwacht wordt. NOS.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina