Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Alalapadu produceert olie uit Braziliaanse noten

Alalapadu produceert olie uit Braziliaanse noten

05/12/2017 08:11 - Van onze redactie

Alalapadu produceert olie uit Braziliaanse noten

Foto: dWT  

PARAMARIBO - De productiefaciliteit voor Braziliaanse notenolie in het inheemseTriodorp Alalapadu in Sipaliwini is onlangs opgeleverd. Na een traditionele inwijding door kapitein Sheddeis is tegelijk met het persen van de eerste liter olie de werking van de machines gedemonstreerd. Dat staat in een persbericht van Conservation International (CI) Suriname.

De officiële opening is in februari. Die maand is tevens de start van het Braziliaanse noten oogstseizoen. De oplevering wordt een enorme mijlpaal voor de kleine gemeenschap van Alalapadu, vlakbij de Braziliaanse grens, genoemd. De productiefaciliteit heeft vijf persmachines, een drogerij en een voorraadkamer en biedt tevens werk aan veertig dorpelingen. De energie wordt geleverd door zonnepanelen.

De productiecapaciteit is nu ongeveer twintig liter olie per dag, maar dat zal toenemen. De medewerkers zijn door voedseltechnoloog Robert Kross van de Anton de Kom Universiteit getraindom op een efficiënte en hygiënische manier de olie te persen.

De productie zal worden afgenomen door Surinaamse afnemers zoals Jomi Cosmetics en Natural Bio Products Suriname. De inkomsten van de olieproductie vloeien via de nieuw opgerichte "Stichting Tuhka voor duurzame ontwikkeling van Alalapadu" terug naar de dorpsgemeenschap.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen