Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geweld op school

COMMENTAAR: Geweld op school

01/12/2017 12:00

COMMENTAAR: Geweld op school

 

EEN LBO-LEERLING heeft een leerkracht flink mishandeld in de klas en hij werd daarbij door klasgenoten aangemoedigd terwijl het incident ook nog werd gefilmd. Niemand die tussen beiden kwam. Hiermee heeft maatschappelijk geweld in een vertrouwde, veilig geachte omgeving een nieuw dieptepunt bereikt. Op het filmpje, dat viraal ging op sociale media, is te zien dat de leerkracht als eerste een duw geeft. Dit betekent allerminst het begin van het gewelddadige incident. Mogelijk dat de leerkracht zijn beheersing heeft verloren omdat de leerling hem totaal respectloos het bloed onder de nagels vandaan heeft gezogen. En wie weet hoe vaak en hoe lang al.

Leerkrachten moeten inderdaad met hun handen afblijven van leerlingen. Toch is een onvoorwaardelijke krachtige maatschappelijke veroordeling van wat zich heeft voltrokken op zijn plaats. Geweld is nooit wenselijk, maar zeer zeker niet op de werkvloer. Een leerling die geen respect heeft voor autoriteit en erop los slaat omdat hij zogenoemd niet als eerste fysiek contact heeft gemaakt, is een gevaar voor de samenleving. Afschrijving lijkt daarom de juiste beslissing. Al is het maar om een duidelijk en preventief signaal van zero tolerance ten aanzien hiervan af te geven.

Evengoed had de leerkracht, gezien zijn leeftijd, een hartstilstand gekregen als gevolg van stress en angst. Dan is het ineens 'doodslag'. De macabere lokaalscène met joelende leerlingen zou niet hebben misstaan in een futuristische doemfilm over een teloorgegane maatschappij waarin nog alleen de wetten van de jungle gelden. Het is echter bittere realiteit van ons danig afgegleden 'vreedzaam Suriname'.

Gelukkig blijkt er nog genoeg beschaving over, gezien deskundigen het ermee eens zijn dat slechts afschrijven van de leerling niet voldoende is. Belangrijk is eveneens dat de samenleving ook aan agressieve jongeren toont hen waardevol te vinden en daarom wil investeren in hen als toekomstige menselijke hulpbron. Iedereen verdient sowieso een tweede kans. Dit kan in de vorm van extra sociaal-maatschappelijke begeleiding van zowel deze jongeren als hun ouders.

Een leerling die een leerkracht aftuigt, zal waarschijnlijk ook geen respect hebben voor het ouderlijk gezag. Alleen met professionele begeleiding kan dit huiselijke én maatschappelijke probleem bij de wortel worden aangepakt. Anders levert dit slechts een angry young man op. Daarvan hebben we al te veel in ons land. Ook medeleerlingen die filmen en aanmoedigen tot geweld, zijn een uitvloeisel van de verharding van de (jeugd)criminaliteit die snel om ons heen grijpt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina