Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Water staat Adron aan de lippen

Water staat Adron aan de lippen

29/11/2017 06:12 - Naomi Hoever

Water staat Adron aan de lippen

 

PARAMARIBO - Het water staat het Anne van Dijk Rijst Onderzoeksinstituut Nickerie (Adron) tot aan de lippen. Al twee maanden heeft het personeel geen salaris ontvangen. Directeur Nareen Gajadin beschrijft de gevolgen voor het uittesten van de nieuwe rijstvariëteiten uit Maleisië. Een jaar terug is dit onderzoek gestart met gelden van de Islamitische Ontwikkelingsbank. “Ik houd de mensen nu middels dialoog aan het werk, maar natuurlijk is er een limiet.”

In november heeft het stichtingsbestuur de minister van Financiën per brief gewezen op de openstaande reçu's voor de onderzoeksbijdragen die Adron moet ontvangen op elke ton rijst die geëxporteerd wordt. Er is een staatsbesluit waarin is geregeld dat er leges worden betaald aan het instituut voor rijstexporten. Waar er een tekort is, komt de overheid in met subsidie. Gajadin beklaagt zich dat deze sinds 2015 niet is betaald. "De leges worden niet op tijd gestort. We wachten op de stortingen."

Het bedrijf heeft zich staande weten te houden door leningen, waarover rente moet worden betaald. "De bedragen zijn torenhoog. We kunnen zelfs de ziektekostenpremies en nutsvoorzieningen niet meer betalen." De directeur omschrijft de situatie als ingewikkeld. "Het is moeilijk alles in toom te houden.

Ik weet niet wat de regering van plan is." Als de vier openstaande reçu's met een waarde van een paar miljoenen zouden worden betaald, zou de achterstand in salarisbetaling kunnen worden ingelopen. Ook zouden de salarissen en de vaste lasten tot december betaald kunnen worden.

Het ligt aan Financiën. "Ik heb mijn best gedaan, maar de gemoederen zijn verhit. Als het personeel geen salaris ontvangt, kan het niet presteren. We kunnen geen enkel seizoen missen. Tijd is belangrijk om nieuwe rijstsoorten te onderzoeken." Adron is een semiparastataal onderzoeksinstituut en is een werkarm van de Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut. Deze stichting valt onder het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen