Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DE STELLING: ‘Bij risicovolle onderneming hoort securityguard’

DE STELLING: ‘Bij risicovolle ondernemingen hoort securityguard’

21/11/2017 17:00

DE STELLING: ‘Bij risicovolle ondernemingen hoort securityguard’

Foto: Stefano Tull  

DE AANLEIDING VOOR de stelling "Bij risicovolle ondernemingen hoort securitygard lijfelijk aanwezig te zijn", is de brute mishandeling van Gow2-pompmedewerkster Brenda Brondenstein door zes mannen, nu ruim een week geleden. Deze aanval heeft veel maatschappelijke verontwaardiging en beroering veroorzaakt.

Tekst: Gloria Bottse - beeld: Stefano Tull

Onze eerste stop is bij het pompstation van de Shell aan de Maagdenstraat, hoek Dr. Sophie Redmondstraat. Wat direkt opvalt, is de enorme drukte. Grote groepen scholieren die op de bus staan te wachten, samen met medescholieren die voor de gezelligheid blijven hangen. Verder is het een komen en gaan van taxi's.

"Veiligheid van onze mensen staat voorop. En daarom zijn wij het eens met de stelling", zegt Monique Chandra die samen met Shailesh Samoedj het management voert van dit pompstation. Beiden vinden het schokkend wat Gow2-medewerkster Brondenstein overkomen is. "Wij als bedrijf hechten veel waarde aan de veiligheid van ons personeel. Vandaar dat er permanent een securityguard aanwezig is", zegt Chandra. "Wij beschikken uiteraard ook over bewakingscamera's maar dat vinden we niet voldoende. Die bewijzen namelijk pas achteraf hun nut wanneer daders gearresteerd kunnen worden op basis van het beeldmateriaal."

Vergadering

Terwijl Samoedj de bewakingsbeelden in de gaten houdt, vertelt hij enkele weken geleden een vergadering te hebben bijgewoond van alle managers van de pompstations van Shell en SOL. "Daar is de nadruk gelegd op de veiligheid van het personeel. Het hebben van een securityguard is bij onze tankstations een absolute must." Samoedj vertelt verder dat er behalve een beveiliger ook permanent een wachter aanwezig is.

Chandra: "Bij het maken van de werkroosters houden we ook rekening met de vrouwelijke medewerkers. Op ons station werken er 's nachts geen vrouwen. Die zetten we liever overdag in. Onze prioriteit is ons personeel en wij proberen door middel van onze voorzorgsmaatregelen zijn veiligheid te waarborgen."

Eigen risico

Valerie Moors, werkzaam in een juwelierszaak is het niet eens met de stelling. "Je weet vooraf dat werken bij een tankstation gevaarlijk kan zijn. De werkgever heeft vaak al hoge kosten vanwege de aanschaf van camera's. Het is niet nodig om ook nog een guard in te huren." Volgens Moors moeten medewerkers erop bedacht zijn dat zij beroofd kunnen worden bij het uitoefenen van je beroep. "In Nederland bijvoorbeeld wordt soms zelfs ambulancepersoneel aangevallen. Moeten die medewerkers dan ook guards hebben?"

Meerdere beveiligers

Derryl Gotschin is werkzaam als securityguard bij Suriname Protection. Hij wordt ingeroosterd op verschillende locaties. Vandaag houdt hij de wacht in een juwelierszaak aan de Maagdenstraat. Hij noemt de discussie die nu op gang is gekomen goed. "Ik ben voorstander van een lijfelijk aanwezige beveiliger. Dat zou verplicht gesteld moeten worden." Hij vindt dat er vanuit de overheid betere controle moet zijn of bedrijven wel voldoende veiligheidsmaatregelen treffen. "Camera's alleen zijn niet voldoende." Gotschin vindt dat er zelfs twee guards aanwezig zouden moeten zijn. "Als je ziet hoe hardhandig rovers te werk gaan, dan is het bijna een noodzaak. Zeker bij bedrijven waar er veel geld aanwezig is".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina