Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • S&P verklaart Venezuela tot 'wanbetaler'

Standard & Poor's verklaart Venezuela tot 'wanbetaler'

14/11/2017 19:59 - Ivan Cairo

S&P verklaart Venezuela tot 'wanbetaler'

 

PARAMARIBO - Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft Venezuela maandagavond laat gedegradeerd naar D-status, default, omdat Caracas er niet in geslaagd is de aflossing van twee internationale obligatieleningen over te maken naar de kredietverschaffers. Het land is een “wanbetaler”. Zo meldt S&P in een uitgegeven verklaring.

Het besluit kwam nadat een urenlange vergadering tussen de Venezolaanse autoriteiten en internationale financiers op niets was uitgelopen. Na het verstrijken van de grace period van dertig dagen moest Venezuela maandag de eerste aflossing van in totaal tweehonderd miljoen US dollar plegen. Dat lukte niet. "We hebben twee kredietratings naar 'D' (default) bijgesteld en we hebben de ldeviezenkredietrating voor de lange termijn omlaaggebracht naar 'SD' (selective default)", stelt Standard & Poor's.

S&P is de eerste kredietbeoordelaar die tot deze stap is overgegaan. Caracas heeft geen concreet plan kunnen presenteren voor de herschikking van zijn buitenlandse schuld van 150 miljard US dollar. Volgens kredietverschaffers heeft de regering maandag tijdens de meeting aangegeven dat ze kleine werkgroepen gaat instellen om met herschikkingsvoorstellen te komen voor de korte en middellange termijn.

Concrete voorstellen werden niet op tafel gelegd. S&P zegt elke herschikking door Venezuela zeer waarschijnlijk te zullen beschouwen als een uit nood voortgekomen schikking die gelijkgesteld kan worden aan "wanbetaling" vanwege de ernstig beperkte betalingscapaciteit. Daarnaast zullen volgens S&P de sancties van de VS tegen Venezuela en regeringsleden zeer waarschijnlijk resulteren in langdurige en moeilijke onderhandelingen met obligatiehouders.

Behalve bij de aflossing van de twee obligatieleningen heeft Caracas ook bij vier andere schuldaflossingen een betalingsachterstand. Hier is de grace period van dertig dagen echter nog niet verstreken. Als niet betaald wordt zal ook hier de kredietwaardigheid teruggebracht worden naar 'D', waarschuwt Standard & Poor's. Bij deze vier leningen gaat het om een totalbedrag van 420 miljoen US dollar dat moet worden afgelost.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina