Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Crècheleidsters worden getraind in standaarden

Sancties op komst tegen crèches die regels overtreden

14/11/2017 08:02 - Naomi Hoever

Crècheleidsters op de train-de-trainerscursus.

Crècheleidsters op de train-de-trainerscursus. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Crèches die zich niet aan de ECD-standaarden houden, zullen op de vingers getikt worden. We zijn sancties aan het voorbereiden om mensen te leren zich te houden aan wet- en regelgeving”, zegt Angela Salmo, waarnemend directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De krant sprak haar maandag vóór aanvang van een vijfdaagse train-de-trainerscursus in standaarden voor Early Childhood Development (ECD). De cursus is bestemd voor hoofden van overheidscrèches.

Voordat de maatregelen van kracht worden, moeten de kinderdagverblijven op het niveau gebracht worden dat het ministerie voor ogen heeft. "We zijn nog niet uitgerust om de controle uit te voeren. We moeten ook nog een controledienst opzetten." Het ministerie zal zich voorlopig richten op trainen. "We kunnen geen controle op crèches afsturen als ze niet weten waaraan zij zich moeten houden." Het Bureau Opvanginstellingen is bezig te evalueren wat er tot nu toe is gebeurd.

"Belangrijk is dat er sancties komen. Om de juiste maatregelen toe te passen moet worden uitgezocht hoe dat te doen." Personeel van particuliere crèches zal vanaf volgend jaar getraind worden. "Als je opvang biedt moet je de standaarden in acht nemen." Salmo verwijst naar de Wet Opvanginstellingen die al in werking is. "De overheidscrèches zijn nog niet waar ze moeten zijn, maar er is duidelijk vooruitgang te merken", zegt Salmo.

De standaarden werden reeds vóór aanname van de wet toegepast. In 2010 is het personeel van de crèches in deze standaarden getraind. Minister Cristien Polak sprak maandag de deelnemers aan de training toe. "U vervult een cruciale rol in het garanderen van een veilige en duurzame omgeving voor kinderen. U biedt hiermee jongeren optimale ontwikkelingskansen en bescherming." Op hun beurt zullen de deelnemers de medewerkers trainen van alle overheids- en particuliere crèches die bij het ministerie geregistreerd staan.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina