Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Rusland wil tweedracht zaaien in Europa'

'Rusland stimuleerde Catalaans streven naar onafhankelijkheid'

14/11/2017 16:29

'Rusland stimuleerde Catalaans streven naar onafhankelijkheid'

Foto: AP / Francisco Seco  

MADRID - Bij de regeringen in Europa groeit de zorg dat Rusland probeert met desinformatie het politieke proces in hun open democratieën te beïnvloeden. Dat bleek maandag op een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. De Spaanse ministers betichtten de Russen ervan tweedracht te willen zaaien in Europa.

Zij hebben via sociale media alles in het werk gesteld om het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië aan te wakkeren in de aanloop naar het referendum van 1 oktober, zei minister van Defensie María Dolores de Cospedal. Bij die pogingen waren volgens haar Russische overheidsorganisaties betrokken.

"We hebben bewijzen", aldus haar collega van Buitenlandse Zaken, Alfonso Dastis. Hij verklaarde dat er valse accounts zijn ontdekt op Twitter, Facebook en andere internetsites. De helft daarvan zou zijn te herleiden tot Rusland en 30 procent tot Venezuela. De leiders van de Catalaanse afscheidingsbeweging spraken tegen dat Rusland hen geholpen heeft het referendum te winnen.

In elk geval is het code rood in de Europese Unie. We moeten ons beter verweren tegen Russische desinformatie, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Volgens hem waren al zijn Europese collega's het daarover eens in Brussel. VK.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina