Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Iraaks Koerdistan slikt verbod afscheiding

Regering Iraaks Koerdistan accepteert verbod op afscheiding

14/11/2017 19:01

Regering Iraaks Koerdistan accepteert verbod op afscheiding

Foto: AFP  

BAGDAD - De autoriteiten in Iraaks Koerdistan leggen zich neer bij de uitspraak van het Iraakse federale hooggerechtshof die afscheiding verbiedt. Het arrest moet de basis zijn voor onderhandelingen tussen Erbil en Bagdad om alle geschillen op te lossen. Dit zegt de regering van de Koerdische Autonome Regio (KRG) dinsdag in een verklaring.

De Iraakse Koerden stemden in een referendum in september met overgrote meerderheid voor onafhankelijkheid. Zij tartten daarmee de centrale regering in Bagdad, maar ook de buurlanden Iran en Turkije, die eveneens grote Koerdische gemeenschappen hebben. De Iraakse regering legde strafmaatregelen op en zette het leger en door Iran gesteunde sjiitische milities in om de oliestad Kirkuk en andere betwiste gebieden van de KRG af te nemen.

Het federale hof bepaalde dat geen enkele Iraakse provincie zich mag afscheiden, maar heeft geen middelen om naleving af te dwingen. Tegen de uitspraken van het hof is geen beroep mogelijk. De Iraakse Koerden willen al een eigen staat vestigen sinds de val van het Ottomaanse Rijk, na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Zij zijn de grootste etnische minderheid in de regio. In de KRG leven ongeveer vijf miljoen mensen. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina