Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Porknokkers krijgen lucratieve Roma Pit

Porknokkers Nieuw Koffiekamp krijgen lucratieve Roma Pit

14/11/2017 15:03 - Ivan Cairo

Een graafmachine is bezig met het afgraven van gouderts op de Rosebelconcessie in Brokopondo.

Een graafmachine is bezig met het afgraven van gouderts op de Rosebelconcessie in Brokopondo. Foto: RGM  

PARAMARIBO - Gouddelvers van Nieuw Koffiekamp krijgen toegang tot de Roma Pit in de concessie van Rosebel Gold Mines (RGM), die naar verluidt voor hun zeer lucratief is. Het bedrijf heeft na onderhandelingen met de regering ingestemd het gebied aan hen af te staan. Dinsdag wordt hierover een overeenkomst getekend door de betrokken partijen.

Porknokkers, verenigd in de organisatie Makamboa, hebben zich jarenlang ingezet om toegang te krijgen tot het gebied. Verschillende keren zijn er protestacties gehouden waarbij toegangswegen tot de concessie werden gebarricadeerd. Er hebben zich in voorgaande jaren zelfs botsingen voorgedaan tussen goudzoekers en beveiligers van de concessie en met ordetroepen die de regering naar het gebied had gestuurd. Ook zijn er gewonden gevallen tijdens ongeregeldheden.

In augustus dit jaar hebben de gouddelvers van Nieuw Koffiekamp al overeenstemming bereikt met RGM over een betere samenwerking in het concessiegebied van de multinational. Rosebel Gold Mines verklaarde zich toen bereid de gouddelvers te ondersteunen in efficiëntere productiemethoden. De onderneming zal de niet-goudhoudende bovenlaag verwijderen in het gebied waar de porknokkers werken. Zelf zijn de mannen niet kapitaalkrachtig genoeg om een dergelijke operatie te financieren.

President Desi Bouterse zei in augustus tijdens een gesprek met Makamboa te Brokobaka dat Suriname grote stappen vooruit zal kunnen gaan indien de afspraken tussen de overheid en moedermaatschappij Iamgold worden gerealiseerd. De regering en gouddelvers van Nieuw Koffiekamp moeten daarom samen de orde en rust helpen bewaren op de concessies van de multinational, stelde de president tijdens de ontmoeting met vertegenwoordigers van de gouddelvers.

Wat Rosebel Gold Mines een doorn in het oog was, is dat de goudzoekers de operaties met roekeloze handelingen in gevaar brachten. "Het was vaak heel onveilig. Zodra het gesteente met dynamiet was opgeblazen, stormden de mannen erop af terwijl het nog letterlijk regende van de brokken steen die omlaag kwamen. Men lette niet op het gevaar en graaide links en rechts naar erts die in zakken werden weggebracht om elders te vermalen om het goud eruit te halen", zegt een medewerker tegen de Ware Tijd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina