Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Platform lust nieuwe Piet in Amsterdam niet

Platform lust nieuwe Piet in Amsterdam niet

14/11/2017 06:06 - Van onze redactie

Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) lust de nieuwe Piet niet.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) lust de nieuwe Piet niet.  

AMSTERDAM - Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) onder leiding van Barryl Biekman heeft bezwaar gemaakt tegen de nieuwe Piet die dit jaar bij de intocht in Amsterdam wordt geïntroduceerd. Het platform vindt dat de Piet te veel uiterlijke kenmerken vertoont met een Spaanse edelman. Dit is volgens het LPS symbool voor de koloniale onderdrukking door de vroegere wereldmacht, schrijft het in een brief aan de Amsterdamse raad. Dit melden Het Parool en NOS.

Het platform zegt blij te zijn met de afschaffing van Zwarte Piet in de stad, maar vindt de metamorfose "het ene kwaad voor het andere kwaad inruilen". De bijna vierhonderd Pieten die meedoen aan de Amsterdamse Sinterklaasintocht krijgen een compleet nieuw uiterlijk, werd vorige week bekend. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, krijgen ze het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

De organisatie achter de intocht meldt verbaasd en een beetje triest te zijn. "We zijn op geen enkele manier benaderd door het Landelijk Platform. Al sinds 2014 zijn we bezig met het verwijderen van racistische uitingen." De Piet krijgt dit jaar roetvegen bij de intocht. Volgens de organisatie is de traditionele Piet voorbij en is met de nieuwe Piet de zwartepietendiscussie voor de stad beëindigd. Hun uitgangspunt is om het sinterklaasfeest "voor alle kinderen in Amsterdam te vieren, ongeacht afkomst".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen