Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Centrale Bank erkent zoektocht geld voor DSB

Centrale Bank erkent oprichting Asfiss en zoektocht geld voor DSB

14/11/2017 10:31 - Van onze redactie

Centrale Bank van Suriname.

Centrale Bank van Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Compleet onjuist”, zo reageerde de Surinaamse bankiersvereniging maandagmiddag in een persbericht over het in deze krant gepubliceerde bericht waarin melding wordt gemaakt van de oprichting van de Stichting Administratiekantoor Stabiliteit Financiële Sector Suriname (Asfiss). Echter de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bevestigt de oprichting van Asfiss.

In het persbericht van de CBvS staat: "Het doel hiervan is om bijstand te verlenen en kapitaal aan te trekken en dat kapitaal, daar waar nodig, vervolgens weer uit te zetten om de soliditeit van de financiële sector te bevorderen."

De moederbank ontkent evenwel net als de bankiersvereniging dat aan de banken is gevraagd om, zoals de Ware Tijd berichtte, SRD 180 miljoen in het fonds te storten. Maar zij tekent in haar persbericht wel het volgende op: "Op verantwoorde wijze en met het volste vertrouwen wordt gewerkt aan een kapitaalinjectie bij de DSB zodat deze instelling weer volledig aan de solvabiliteitsnormen van de CBvS zal voldoen. In dat opzicht wordt uitgekeken naar instellingen van goede reputatie in eigen land, in de regio en ook internationaal."

Hoewel de moederbank in haar berichtgeving de oprichting van Asfiss erkent en ook aangeeft te werken aan een "kapitaalsinjectie", struikelen zowel die bank als de bankiersvereniging over elkaar om de krant van kwade wil te beschuldigen bij de publicatie van het bericht.

De moederbank gaat zover om aan te geven dat de krant met de berichtgeving heeft willen aangeven dat de situatie bij de DSB verder zou zijn verslechterd en dat de informatie is ingefluisterd door kwaadwilligen die er baat bij hebben dat er onrust is in het bijzonder in de financiële sector. De bank verzekert dat de liquiditeitspositie van de DSB bank "sterk" is.

De krant schreef maandag dat banken aangeven dat zij het initiatief niet slecht vinden, maar kreeg kritiek dat ook wordt geschreven dat die banken niet staan te springen om in het fonds te investeren en dat geopperd is om de kasreserve die als wurgend wordt ervaren, te verlagen. Echter, nu wordt de oprichting van Asfiss en de zoektocht naar een kapitaalinjectie voor de DSB wel bevestigd, zoals de krant heeft opgetekend.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina