Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ik werd met mannelijke vuisten mishandeld’

‘Ik werd met mannelijke vuisten en keiharde trappen mishandeld’

13/11/2017 15:32 - Naomi Hoever

‘Ik werd met mannelijke vuisten en keiharde trappen mishandeld’

 

PARAMARIBO - “Ik ben niet bang, want ze zijn ingesloten.” Ondanks een brute afranseling, dinsdag in de vroege ochtend door zes jongemannen, staat Brenda Brondenstein (41) vier dagen na het lafhartige gebeuren weer moedig achter de kassa van Gow2 Mahonylaan, hoek Wilhelminastraat alsof niets ernstigs haar is overgekomen.

Hoewel lichamelijk nog niet volledig hersteld moet ze werken, anders heeft zij geen salaris. Brenda schoot zondag haar collega die benadeeld zou worden te hulp, maar haar collegialiteit kwam haar duur te staan. "Ik heb niets gedaan en ben onschuldig mishandeld", zegt de vrouw, die zaterdag de nachtshift van tien tot zeven uur moest draaien. De vrouwenmishandelaars zijn intussen ingerekend door de politie.

Brondenstein werkt nauwelijks een week bij Gow2 als dit haar overkomt. Vorige week zondag heeft zij de beurt aan de pomp. Een mannelijke collega heeft kassadienst in de shop als een man met dreadlocks binnenkomt. Hij laat voor SRD 25 elektronisch beltegoed opwaarderen en wil vertrekken zonder te betalen. Brondenstein die aan de pomp staat, gaat af op de hulpkreet van haar collega. Zij pakt een halve bezemsteel en geeft de 'beltegoeddief' een paar slagen aan zijn been.

De dinsdag daarop om drie uur in de ochtend heeft Brondenstein kassadienst. Zes mannen komen binnen. Ze herkent de 'rasta' die het beltegoed niet wilde afrekenen. "Ik werd met flinke mannelijke vuisten en keiharde trappen over mijn hele lichaam mishandeld." De 'beulen' halen een riem erbij en zwepen erop los met de kant van de gesp. Alsof dat niet triest genoeg is, haalt een van hen een houwer tevoorschijn; zij wordt flink bewerkt met de platte zijde.

"Ze hebben me niet eens de kans gegeven om wat te zeggen. Ik werd direct afgetuigd met een riem en een houwer", blikt de vrouw terug. De lichaamspijnen, met name aan haar kaak, en de opgezwollen lichaamsdelen met bloedstollingen die zij aan de afranseling heeft overgehouden, spreken voor zich. Op haar werkplek stoppen verschillende mensen om hun steun te betuigen. "U bent een sterke vrouw" en "u bent dapper", zijn enkele reacties.

Brondenstein ontving een levensmiddelenpakket van een burger als morele steun. En van een heer die het Facebook-filmpje van de mishandeling onder ogen kreeg, ontving zij een gesloten enveloppe met inhoud. Van haar werkgever heeft zij (nog) geen prestatiebeloning gehad. "Toen mijn manager kwam, was het eerste wat hij vroeg: Is mijn opbrengst er nog?!"

De medische kosten moet zij zelf dekken omdat zij nog niet verzekerd is. Onder haar linker ook heeft zij nog een bloedstolling als ze de krant te woord staat. Aan stoppen met werken na het lafhartige gebeuren denkt de moeder van twee kinderen niet, omdat zij er alleen voor staat om de huishuur te betalen. Haar zoon van 23 woont in Nederland, terwijl haar dochter van dertien vanwege haar wisselende diensten tijdelijk bij een familielid inwoont. "Ik ben blij dat het niet erger is geweest. Ik heb het overleefd!" zegt zij dapper.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen