Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Big-up B!

COLUMN: Big-up B!

13/11/2017 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Was de spreekbeurt van Edward Belfort nou het hoogte- of dieptepunt van de Algemene Politieke Beschouwingen? Het hangt er helemaal van af aan welke kant van het politieke spectrum je staat. Ben je een ‘diehard’-aanhanger van de NDP, dan denk je waarschijnlijk, evenals de president, dat Bellie de weg totaal kwijt is. Sta je aan de kant van de oppositie of ben je gewoon voor iedereen die tegen Bouterse is, dan is Tigri Barba hét voorbeeld van een goede volksvertegenwoordiger. En die laatste groep lijkt tegenwoordig, in ieder geval op sociale media, het grootst.

Aan welke kant je ook staat, je kunt niet ontkennen dat Belfort de president met een aantal keiharde feiten confronteerde. We zijn er met z'n allen niet op vooruitgegaan sinds 2010. Ja, kinderbijslag is verhoogd. En natuurlijk is het zo dat arbeiders zich verzekerd weten van een minimumuurloon en niet meer totaal overgeleverd zijn aan de grillen van een werkgever.

Het klopt inderdaad dat een aantal gebieden nu 1 x 24 uur beschikt over elektriciteit en gezond en veilig drinkwater. En ja, de AOV-uitkering is bijna verdubbeld, maar zo ook de koers. En die spiegel hield Belfort Bouterse voor. Erin kijken doet pijn. Erg pijn. Omdat hij ons, de Surinaamse bevolking, aan de vooravond van de verkiezingen van 2010 iets anders beloofde.

Ook in de jaren daarna werd ons een paradijs op aarde voorgeschoteld. U bent de 'Gouden Kerst' toch niet vergeten? En dan wil ik het nog niet eens hebben over de fly-overs, treinen, achttienduizend woningen, snelwegen, drieduizend studentenwoningen, moderne ziekenhuizen en ga zo maar door. Het is er allemaal niet van gekomen. En de reden is simpel: het verkwistende beleid en de corruptie voorop. Bouterse vond kijken in de spiegel te confronterend en liep de zaal uit.

Toegegeven, Belfort sloeg op minstens twee punten de plank volledig mis. Ten eerste met betrekking tot de positie van Bouterse in het 8 Decemberstrafproces en het neerleggen van zijn functie. Het Grondwetsartikel waarnaar Belfort verwees, praat over strafbare handelingen die zijn gepleegd tijdens het ambt. En als ik mij niet vergis, was Bouterse in december 1982 geen staatshoofd. Misschien gedroeg hij zich wel als zodanig en volgens de auditeur-militair zelfs als God, maar hij was het niet.

Dat Belfort tegenwoordig veel boeken leest, is te merken. Maar lezen en begrijpen zijn twee totaal verschillende dingen. Als je denkt dat het sociaal contract van Rousseau hetzelfde is als het sociaal contract dat Bouterse ons in 2010 beloofde, dan heb je van beide dingen geen snars begrepen. Desi en ik zijn absoluut geen vrienden, maar hem vergelijken met Lenin, Stalin en Hitler, gaat zelfs mij een beetje te ver.

Bij de SRS, waar de vergadering live werd uitgezonden, werd Belfort het zwijgen opgelegd. Censuur van de bovenste plank. Wat veel opvallender was, en de president zal zich geërgerd hebben, is dat niemand uit de NDP-fractie het voor hem opnam. Ze zwegen als het graf. Misschien vonden ook zij dat Belfort grotendeels de waarheid sprak. Dat ze in de fractie diep van binnen ook vinden dat het beleid faalt, maar te bang zijn om Bouterse zelf het vuur na aan de schenen te leggen.

Verdient Belfort nou een big-up? Ik twijfel! Dat hij een aantal feiten op tafel legde, zal ik niet ontkennen. Wat ik me afvraag is, of het een opvoering voor de show was of dat hij het waarachtig meent met 'ons'. Dat hij eindelijk, nu hij geen minister meer is, het licht ziet en beseft hoe ver Suriname is afgegleden.

Waarom ik twijfel? Tijdens de verkiezingscampagne in 2015 sprak iemand over president B., waarbij B stond voor Barabas. Volgens de spreker was Barabas een rover, fufuruman, moordenaar en cocaïneverkoper. Stemmen op Barabas en hem nog vijf jaar geven, zou onherroepelijk een leven in armoede betekenen. Deze woorden zijn van niemand minder dan Mike Noersalim, de huidige minister van Binnenlandse Zaken. Enkele weken later legde hij in handen van diezelfde Barabas de eed af; tegenwoordig leidt hij een luxe leventje.

Wat ik hiermee wil zeggen? Dat Belfort iets te bewijzen heeft. Om na de verkiezingen van 2020, op het moment dat de NDP de Abop vraagt om samen te werken, te zeggen: "Nee, met deze man werk ik niet samen. Hij heeft Suriname vernietigd en het volk armer gemaakt. Als de partij het wil prima, maar dan zeg ik mijn lidmaatschap op." Ook als hem een ministerspost wordt aangeboden. Pas dan zeg ik: Big-up Bellie! Tot dan is de enige die een big-up verdient, Brenda!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina