Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cannabis voor pijnbestrijding sikkelcellen

Cannabis voor pijnbestrijding sikkelcellen

13/11/2017 17:25 - Wilfred Leeuwin

Cannabis voor pijnbestrijding sikkelcellen

Foto: Sensi Seeds  

PARAMARIBO - De teelt van en het wetenschappelijk onderzoek naar cannabis zal moeten bijdragen aan het vinden van een geneesmiddel tegen pijn bij sikkelcelziekte. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zei vrijdag in De Nationale Assemblee dat een groep particulieren een verzoek heeft gedaan voor de teelt van cannabis voor export.

De niet bij naam genoemde groep heeft voor het ministerie een presentatie gehouden over wat het onderzoek zal inhouden. Zij heeft een schriftelijk verzoek overgelegd van enkele internationale universiteiten in onder andere België, de Verenigde Staten en Nigeria, waar het onderzoek zal plaatsvinden. Pengel zegt dat Nigeria specifiek wordt genoemd omdat daar ruim 250.000 baby's per jaar worden geboren met sikkelcelziekte.

In De Nationale Assemblee is er veel kritiek op het legaliseren van de cannabisteelt, waaruit marihuana en andere verdovende middelen worden vervaardigd. Toch vindt de minister dat Suriname met de legalisatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het wetenschappelijk onderzoek. Pengel zei dat in de medische wereld is aangetoond dat er in cannabis meer dan tachtig werkbare stoffen voorkomen. Drie daarvan hebben een positief helend effect op bijvoorbeeld sikkelcellen.

De minister zegt de bezorgdheid van leden van het parlement te begrijpen, maar pleit ervoor dat in het belang van de medische wetenschap Suriname toch meedoet aan het onderzoek. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de locatie waar geteeld zal worden, en over de hoeveelheid en hoeveel daarvan zal worden geëxporteerd en verhandeld. De bewindsman heeft beloofd de uitgegeven beschikkingen op een later tijdstip uitvoeriger te bespreken met het college.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina