Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bredebon-teelt commerciëler aanpakken

Bredebon-teelt commerciëler aanpakken

13/11/2017 22:07 - Merredith Bruce

Onder toeziend oog van Renee Taus (links) wordt een broodvruchtplant in de grond gestopt.

Onder toeziend oog van Renee Taus (links) wordt een broodvruchtplant in de grond gestopt. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Hoewel de broodvrucht of bredebon goed gedijt in het tropische klimaat van Suriname, worden de commerciële mogelijkheden hiervan niet uitgebuit. Daar wil Cafan Suriname, lokaal vertegenwoordiger van het Caribische Landbouwersnetwerk (Cafan), verandering in brengen.

De organisatie is bezig met de distributie van enkele broodvruchtplantjes van de buitenlandse variant. Het gaat om dwergplantjes die minder hoog worden dan de Surinaamse soort. De vruchten wegen minder dan de lokale variant. Het oogsten wordt dus gemakkelijker. Voedselwetenschapper Reinier Taus, coördinator bij Cafan, denkt dat deze voordelen landbouwers beter in staat zullen stellen om de vrucht te commercialiseren.

De bomen die Cafan verdeelt komen uit de proeftuin van het ministerie van LVV te Dirkshoop in Saramacca. Het Polytechnic College (PTC) heeft elf plantjes ontvangen. Studenten van het bachelorprogramma Agronomie hebben ze vrijdag in de grond gestopt op het Oryza-landbouwproject te Uitkijk, waar het PTC praktijkonderzoek voor landbouw en veeteelt verricht.

De studenten zullen wetenschappelijk onderzoek doen om erachter te komen welke voordelen de buitenlandse variant van de bredebon nog meer heeft. De plantjes zijn niet alleen in de grond geplant, maar ook in potjes gestopt. "We willen weten of het ook een plant is de je gewoon thuis op je balkon in een pot kunt plaatsen om te groeien", zegt Shalini Bhugoea, docent Agronomie.

Taus noemt de vele voordelen die de broodvrucht over het algemeen bezit, zoals gezonde koolhydraten en gebruik in glutenvrije producten. Lokaal wordt er ook chips van gemaakt. De boom gaat zeker tachtig jaar mee en is even lang vruchtdragend. Cafan Suriname wil met de verspreiding van de plantjes bijdragen aan de voedselzekerheid.

De organisatie wil stimuleren dat mensen planten en eten wat lokaal groeit. Eveneens streeft Cafan ernaar om de kwaliteit van het leven van de landbouwer te verhogen via de commerciële output van de vruchten van deze bomen. De organisatie wil onderzoeken of en in hoeverre broodvruchtmeel verwerkt kan worden in voedselproducten.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina