Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aardbeving grensgebied Iran-Irak: 300 doden

Aardbeving grensgebied Iran-Irak: 300 doden

13/11/2017 10:31

Aardbeving grensgebied Iran-Irak: 300 doden

Foto: AP / Felipe Dana  

SARPOL-E ZAHAB - Het grensgebied van Iran-Irak is zondag getroffen door een zware aardbeving die aan honderden mensen het leven heeft gekost. Ook zijn er duizenden gewonden. De aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter was van Israël tot Turkije voelbaar. Er waren meer dan honderd naschokken.

De westelijke Iraanse provincie Kermanshah is het zwaarst getroffen: tot nu toe zijn daar 341 doden en 5.953 gewonden geteld. De meeste doden, 236, vielen in het stadje Sarpol-e Zahab, op 15 kilometer van de Iraakse grens. Elektriciteit en water zijn niet meer beschikbaar, telefoonverbindingen zijn gebrekkig. Reddingswerkers vrezen dat nog veel mensen onder het puin liggen.

In buurland Irak is de schade aanzienlijk minder. In het Koerdische gebied vielen 7 doden en raakten meer dan 500 mensen gewond, meldt het crisiscentrum van de regionale overheid. 

Het getroffen gebied is bergachtig. Hulpverlening komt daardoor traag op gang. 'De meeste inwoners zijn boeren die leven van landbouw en veeteelt', zegt Yassin al-Maamouri, het hoofd van de Iraakse afdeling van het Rode Kruis. "We zijn begonnen met het evacueren van inwoners omdat de kans op naschokken groot is."

Het Turkse Rode Kruis heeft 33 vrachtwagens met hulpgoederen naar Sulaimaniya gestuurd. Aan boord bevinden zich tenten, kachels, bedden, dekens en voedsel. VK.nl

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen