Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • INGEZONDEN: Voedsel- of cokeschuur?

INGEZONDEN: Voedsel- of cokeschuur?

12/11/2017 03:24

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud van deze schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud van deze schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.  

President Desi Bouterse noemde 2010 het jaar van keerpunt, 2011 het doe-jaar, 2012 het jaar van actie en prestatie en 2013 het jaar van uitvoering van de ingrijpende sociale agenda. In 2014 durfde hij niet met zekerheid te zeggen wat hij zou realiseren. En 2015 was het jaar van misleiding en beloftes.

Tot op heden is er geen sprake van keerpunt, doe-jaar, actie en prestatie. Slechts holle frasen van Bouterse, alle mooie woorden en beloftes ten spijt. Vanaf het aantreden van Bouterse als president van Suriname schreeuwt hij elk jaar in het parlement en op de berm dat de explosief toegenomen criminaliteit hard aangepakt zal worden. Hij heeft onlangs wederom in het parlement gezegd dat veiligheid en bestrijding van criminaliteit prioriteiten zijn van de regering. De samenleving is zijn beloftes al beu, want vanaf 2010 draait hij dezelfde verroeste cd af.

Ook zou hij Suriname maken tot voedselschuur van de regio, de schuur is er wel, maar dan eentje met cocaïne en andere drugssoorten. De opmerking van Bouterse dat hij de criminaliteit hard gaat aanpakken en Suriname tot voedselschuur zal maken, werkt op de lachspieren van de samenleving. Hij tracht de gehele samenleving weer te bedonderen met zijn mooie praatjes. In 2011 had de president de mensen beloofd dat ze het dievenijzer konden weghalen en rustig op hun balkon konden slapen, die belofte is nooit ingelost.

We zijn zes jaar verder, de bouwmaterialenbedrijven verkopen nu meer ijzer dan voorheen, want door de verruwde en toegenomen criminaliteit hebben de mensen geen andere keus dan hun woningen beter te beveiligen tegen de criminelen en te voorkomen dat ze slapeloze nachten krijgen.

Alleen Bouterse gelooft erin dat Suriname onder zijn leiding een voedselschuur kan worden van de regio. Suriname kan inderdaad een voedselschuur worden van de regio maar niet onder leiding van Bouterse. Hij is een dagdromer. Alle voorwaarden zijn wel aanwezig om Suriname tot voedselschuur te maken, maar het ontbreekt de president aan politieke daadkracht.

Suriname is in het jongste Ease of Doing Business-rapport van de Wereldbank met maar liefst zeven plaatsen achteruitgegaan, dat komt door het wanbeleid van de huidige regering. Suriname is in de regio wel beter gepositioneerd dan Haïti en Venezuela, maar ons land verkeert absoluut niet in een hoerastemming. Het wordt bonafide investeerders moeilijk gemaakt om te investeren terwijl malafide investeerders vrije toegang hebben. Het blijkt dat in Suriname Ease of Doing Business voor drugscriminelen geen belemmering is, het schijnt dat ze gemakkelijk genoeg ruimte krijgen om hun criminele activiteiten te ontplooien.

Vanaf begin 2016 zijn er duizenden kilo's cocaïne op de haven van Suriname onderschept. Er is ook cocaïne afkomstig uit Suriname in andere landen in beslag genomen. Het schijnt dat enkele drugskartels weer actief zijn geworden, want de handel in cocaïne is schrikbarend toegenomen, de cocaïnehandel floreert weer in Suriname net als in de jaren tachtig. De grote drugsvangsten van de afgelopen twee jaar spreken boekdelen. Ik ben bang dat het project Safe City omgedoopt zal worden in Coke City. Het is publiek geheim dat Suriname een transcontinentaal platform is voor cocaïnehandel. Na de omvangrijke drugsvangsten rijst de vraag of Suriname een voedselschuur of cokeschuur wordt.

Idris Naipal

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina