Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gedachtenpolitie

COLUMN: Gedachtenpolitie

12/11/2017 12:00

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Rahan.

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Rahan.  

Ai Kurt mi mati, blij te weten dat je doorgaat tot het gaatje. Maar toch bekruipt mij het onaangename gevoel dat er zaken zijn die het daglicht niet kunnen verdragen. Je houdt iets achter dat naar mijn inschatting gevoelig ligt. Als het privé is, heb ik er alle respect voor dat je dat niet wilt delen tot je die voor jezelf op een rijtje hebt.

De lezer weet ook dat jij als fanatiekeling niet van het ene op het andere moment je de mond laat snoeren. Het zal toch niet waar zijn dat ook jij een brief hebt ontvangen van OWeeJerry? Wat een onvoorstelbare blunder heeft deze minister begaan. Je hoopt tegen beter weten in dat er lering getrokken wordt uit fouten uit het verleden. Toen waren er in de militaire periode lange tijd slechts één radiostation (SRS), één televisiestation (STVS) en één krant (de Ware Tijd). De controle daarop werd versterkt door op alle redacties censoren te plaatsen. Mannen met rode pennen die rode strepen haalden door nieuws en informatie die hen niet aanstonden.

Kan jij je voorstellen Kurt, dat zwaar militair gekleurde censoren jou en mij vertelden wat wel en niet goed voor ons was bij het vormen van onze mening? Wat niet goed voor ons was, konden wij niet weten omdat rode militaire pennen ons daartoe niet de kans gaven. Moet je nagaan hoe beperkt wij toen waren in onze zoektocht naar informatie over wat wel en wat niet klopte. Het leken Noord-Koreaanse toestanden met Jim Jones-achtige taferelen. Te mi taki dyompo, w'e dyompo. Te mi taki lon, dan yu abi fu lon. De militaire leiding wilde marionetten van ons maken door aan willekeurige touwtjes te trekken.

Kan jij je dat voorstellen? Surinamers met unieke culturele, sociale en etnische achtergronden in hetzelfde gelid laten opdraven. Je moet toch behoorlijk bekrompen gedachten hebben om de eenheid in verscheidenheid los te laten voor saaie jaknikkers. Ik begrijp de censoren en hun bazen wel hoor, maar daarmee spreek ik er gelijk mijn afkeuring over uit. Hoe durf je? Dat ik ze begrijp, heeft allemaal te maken met verheerlijking van hun ego. Wie wil nou niet dat zijn/haar ego gestreeld wordt door een hele natie. Ik wil dat ook, maar je moet het verdienen.

Brengt mij in herinnering het boek 'Liefde in slavernij' van chirurg John de Bye. Die goede man wist een roman te produceren over twee onderwerpen die elkaar venijnig bijten. Hij schrijft over een ongelijkwaardige relatie waarin de machtige slavendrijver de liefde bedrijft met een slaafgemaakte. De Bye plaatst er geen kanttekeningen bij dat er geen sprake van wederzijdse liefde kan zijn als de machtsverhoudingen ongelijk zijn. De slaafgemaakte gaf zich over om te kunnen overleven. Dat is wat er nu wederom speelt. OWeeJerry wil de gedachtenpolitie zijn door te dreigen met intrekking van de zendvergunning van Rapar.

In de Grondwet is de vrijheid van meningsuiting geregeld en als iemand zich daar niet aan houdt, is het aan de rechter om daar een uitspraak over te doen. Tot nu toe heeft OWeeJerry slechts als POG'er de wet helpen handhaven. De minister gaf met zijn niet-zelfgeschreven- brief het verkeerde signaal af. Hoe aanstootgevend het satirische 'Zeven-Even' ook mag zijn, op gegeven moment zuivert het programma zichzelf. Als het niet jouw kopje thee is, drink een cup soft. Keuze zat.

Maar Kurt, je merkt wel dat de angst er nog behoorlijk in zit van wat de media toen zijn aangedaan. Er is nog steeds broodvrees. Er is angst. Die angst belemmert elke ontwikkeling op elk niveau. Daar hebben wij niet voor gekozen en zeker ook niet voor een lone wolf als gedachtenpolitie. naharahan0812@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina