Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SPBA pleit voor herziening importstop Glyfosaat

SPBA pleit voor herziening importstop Glyfosaat

11/11/2017 03:25 - Beta Debidien

Boeren bespuiten een irrigatieleiding met het middel Glyfosaat. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft de import van het bestrijdingsmiddel onlangs stopgezet.

Boeren bespuiten een irrigatieleiding met het middel Glyfosaat. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft de import van het bestrijdingsmiddel onlangs stopgezet. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft vrijdag president Desi Bouterse gevraagd om het importverbod op het bestrijdingsmiddel Glyfosaat te herzien. Voorzitter Harinandan Oemraw zegt dat dit besluit is genomen omdat het middel schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid.

Het wordt gebruikt door rijstboeren om hoog wied op de dammen te bestrijden en het onderhouden van sloten zodat het water uit de arealen afgevoerd kan worden. In de brief die vrijdag naar de president is gestuurd staat dat eerder het ministerie van LVV het gebruik van sommige pesticiden had verboden op basis van de Rotterdam Conventie, maar Glyfosaat valt daar nog niet onder. Mocht het zover komen dan zal een gedoogperiode moeten worden toegestaan."

Wij van de organisatie uiten ons misnoegen, omdat we weten dat dit product onder de loep wordt genomen door internationale organisaties en dat het eerder aangehaalde - schade aan de volksgezondheid - nog niet duidelijk bewezen is zowel in Europa als in Amerika." Oemraw zegt dat de wijze van gebruik van het middel in Suriname verschilt met die van het buitenland. Daar wordt het product aan het gewas toegediend. "Wij onderkennen dat deze manier van toepassen gevaarlijk kan zijn voor de consument."

Oemraw zegt begrepen te hebben dat importeurs door het ministerie zijn geadviseerd om naar een alternatief uit te kijken. Dat hebben zo ook gedaan, maar het product dat ze op het oog hebben is vijfmaal duurder dan Glyfosaat en bovendien is het ook niet zo effectief.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina