Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • First lady: 'Sterke vrouwen leggen goede basis'

'Onderneemsters cruciaal voor toekomstige generaties'

11/11/2017 22:02 - Ivan Cairo

'Onderneemsters cruciaal voor toekomstige generaties'

First Lady Ingrid Bouterse-Waldring (midden) tijdens het MEDays International Forum in Tangiers, Marokko. Foto: Monique El-Faizy  

PARAMARIBO - Ondersteuning en versterking van de positie van vrouwelijke ondernemers brengt niet alleen financiële voordelen. “Sterke vrouwen leggen een goede basis voor toekomstige generaties”, zei first lady Ingrid Bouterse-Waldring tijdens de MEDays 2017-conferentie in Tangiers, Marokko. De conferentie is zaterdag afgesloten

Alleenstaande moeders die een eigen bedrijf hebben en eigen baas zijn, hebben meer flexibiliteit wat betreft hun dagindeling. Daardoor kunnen ze meer tijd besteden aan de opvoeding en begeleiding van hun kinderen, zei de presidentsvrouwe als voorzitter van het panel dat het thema 'Bolstering Growth Through Gender Equality' behandelde.

De first lady kreeg bijval van Ethel Delali Cofie, directeur van EDEL Technology Consulting en oprichter van Women in Tech Africa dat inmiddels leden heeft in meer dan dertig Afrikaanse landen en eind dit jaar de vleugels uitslaat naar Frankrijk. Ze vindt het wel jammer dat de discussie rond vrouwelijke entrepeneurs zich concentreert op kleine bedrijven. "Vrouwen zouden ook grote bedrijven moeten leiden. We moeten groter denken. We moeten onze vrouwen ondersteunen om meer te doen", zei Cofie.

Verschillende panelleden uitten hun bezorgdheid dat meisjes worden gedirigeerd om bepaalde beroepen te kiezen of juist niet te kiezen. "We moeten de rol van gendersocialisatie niet voor lief nemen", zei panellid Motswana Molotlegi, prinses van de Royal Bafokeng Nation in Zuid-Afrika. Amany Asfour, voorzitter van de International Federation of Business and Professional Women, benadrukte dat overheden beleidsmaatregelen moeten nemen ter ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven.

Als voorbeeld noemde ze dat de overheid bij openbare aanbestedingen ook kleine bedrijven moet betrekken waardoor de markt niet gedomineerd wordt door grote ondernemingen. Gevestigde maatschappijen zouden ook gestimuleerd moeten worden om zaken te doen met kleine bedrijven. Ze wees er verder op dat de ontwikkelingslanden in "het zuiden" zich niet alleen moeten verlaten op de export van grondstoffen, maar moeten overstappen op het maken van eindproducten.

"Dit heeft te maken met Zuid-Zuid partnerschappen. We moeten onze eigen technologie ontwikkelen", aldus Asfour. Het MEDays International Forum werd in 2008 opgericht door de niet-gouvernementele organisatie Amadeus Institute. De afgelopen jaren is deze conferentie uitgegroeid tot een van de belangrijke internationale geo-strategische evenementen in Afrika en de Arabische wereld.

Het is nu ook een van de meest belangrijke geo-politieke een economische activiteiten die door een ngo in Marokko wordt georganiseerd. Politieke leiders en toppers uit het bedrijfsleven en de sociale sector uit Afrika, de Arabische wereld en het Middellandse Zeegebied komen op de conferentie bijeen om zich te buigen over diverse mondiale ontwikkelingsvraagstukken.

Tot de sprekers behoorden, naast de first lady van Suriname, ook de president van Guinee, de premier van Kaapverdië, de vicepresidenten van Tanzania en Gabon, de ex-president van Mali, de ex-premiers van Haïti, Malta, Roemenië en Libië alsook de ex-secretaris-generaal van de Arabische Liga. De conferentie werd van 8 tot en met 11 november gehouden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina